‘Ministers Curaçao afgekeurd door Veiligheidsdienst’

De minister-president en vier ministers van de regering van Curaçao zjin niet door een screening van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) gekomen. Ze zijn niet geschikt om minister te zijn, schreef een rapporteur in een vertrouwelijke memo van 27 oktober vorig jaar aan de toenmalige directeur van de VDC. Dat schrijft dagblad Amigoe, die de memo in bezit heeft.

De eerste ministers van het land Curaçao zijn uitgebreid gescreend. Er werd onder meer nagegaan of zij strafbare feiten hebben gepleegd, deelnemen aan staatsgevaarlijke groeperingen en ook het financiële en persoonlijke leven van de ministers werd nagetrokken.

‘Schulden, buitenechtelijke relaties, corruptie en relaties met dubieuze figuren’

Minister Abdul Nasser El Hakim zou grote schulden bij lokale banken hebben en banden onderhouden met ‘dubieuze figuren’. Ook zou hij lid zijn van de in Libanon gevestigde Amel-beweging, die weer nauwe banden heeft met de terroristische groep Hezbollah.

Minister-president Gerrit Schotte zou onder meer een veiligheidsrisico vormen vanwege buitenechtelijke relaties en geheimgehouden geldschieters in binnen- en buitenland. Ook wordt hij onveilig geacht vanwege zijn nauwe banden met minister El Hakim.

Schotte wordt er ook van verdacht als gedeputeerde twee miljoen gulden van een zakenman te hebben aangenomen. In ruil daarvoor kreeg de zakenman een groot stuk grond. Minister Charles Cooper zou in die zaak vier ton van de zakenman hebben aangenomen.
Minister René Rosalia is volgens de memo een fervent voorstander van het communisme. Ook zou hij bekendstaan als rokkenjager. Als directeur van de cultuurstichting Kas di Kultura zou hij financieel hebben gesjoemeld. Verder zou hij een veiligheidsrisico vormen vanwege zijn ‘afkeer en wrok’ jegens Nederlanders.

Minister Jacinta Constancia zo in 2005 zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke straf voor valsheid in geschrifte. Ze kon niet verantwoorden wat met het subsidiegeld van haar stichting is gebeurd en ze zou een diploma hebben vervalst om de hbo-opleiding Juridisch Assistent te kunnen volgen. Die vervalsing kwam volgens de krant aan het licht omdat ze steeds zware onvoldoendes haalde voor opdrachten en examens.

Discussie na rapport commissie Rosenmöller

De discussie over screening van ministers op Curaçao, een autonoom land binnen het Koninkrijk, is opgelaaid na een rapport van de commissie Rosenmöller die onderzoek doet naar het bestuur op Curaçao. Daarin wordt gesteld dat er teveel twijfels zijn over de integriteit van de ministers. Volgens premier Schotte zou het rapport zijn gebaseerd op roddels.