Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Met koningin Beatrix gaat alles goed, ondanks Twitter

Twitter toonde vanmiddag weer eens hoe snel een gerucht de wereld in geholpen wordt, zich kan verspreiden en weer ontkracht wordt. ‘Geen hersenbloeding voor koningin Beatrix’, kopt Spits. Nee, en vermoedelijk ook niet voor veel anderen. Waarom is dit dan toch nieuws?

Het bericht dat per ongeluk op Twitter werd gezet door Shownieuws.
Het bericht dat per ongeluk op Twitter werd gezet door Shownieuws.

Twitter toonde vanmiddag weer eens hoe snel een gerucht kan worden gestart, verspreid en weer ontkracht. ‘Geen hersenbloeding voor koningin Beatrix’, kopt Spits. Nee, en vermoedelijk ook niet voor veel anderen. Waarom is dit dan toch nieuws?

Dat begon vanmiddag rond 16:30. Het account van Shownieuws twitterde plotseling “hersenbloeding beatrix”. Geen hoofdletters, geen link naar een bijbehorend bericht. Vanzelfsprekend zorgde het binnen enkele momenten voor paniek (en vele retweets) bij de bijna 25.000 volgers. De geruchtenmolen draaide direct op volle toeren.

De tweet werd snel weer verwijderd en daarna volgde een excuses:

Twitter avatar shownieuws Shownieuws Vanmiddag zijn via het Twitter account van Shownieuws per abuis onjuiste mededelingen op de timeline gezet over Koningin Beatrix.

Wat is er gebeurd? Vermoedelijk het volgende: RTV Utrecht berichtte om 14:37 over geblindeerde limo’s bij het ziekenhuis in de stad, iets dat Shownieuws twee uur later overnam. Omdat er nog veel onduidelijkheid was, werd Twitter geraadpleegd. Misschien wist iemand op dat razendsnelle sociale netwerk al iets?

Vervolgens werd het veld waarin je je tweet typt ‘per abuis’ aangezien voor het veld waarin je een zoekopdracht typt. In plaats van zoekresultaten te krijgen, stuurde Shownieuws het verwarrende bericht de wereld in.

Twitter avatar wol Jeroen Wollaars Shownieuws zegt gezócht te willen hebben op “hersenbloeding Beatrix”, maar deed dat per ongeluk in het tweet-dit vakje…

En de geblindeerde limo’s dan? Een oefenstoet, al dan niet toevallig wel voor het vervoer van een staatshoofd.

Even paniek dus, maar onze koningin verkeert volgens de laatste berichten in goede gezondheid. In elk geval doet het denken aan dit fragment uit de comedyserie I’m Alan Partridge, over een onhandige radio-dj: