Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Kredietbeoordelaar S&P’s verlaagt kredietstatus 24 Italiaanse banken

Milanezen lopen langs een bank. Foto AP / Luca Bruno

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft de kredietwaardigheid van 24 banken en andere financiële instellingen uit Italië verlaagd. Als reden geeft de kredietbeoordelaar “spanningen op de markten” en slechte economische vooruitzichten.

S&P stelt in een vanavond uitgegeven verklaring dat “hernieuwde” spanningen in de eurozone, vooral in Italië zelf, de belangrijkste reden voor de afwaardering van de instellingen zijn. De lagere groeivoorspellingen voor de Italiaanse economie leiden volgens S&P tot een “verdere verslechtering” van de “functioneringsomgeving” van de banken.

De overgrote meerderheid van de 24 instellingen waarvan de kredietwaardigheid is verlaagd zijn kleine tot middelkleine instellingen. Twee banken vormen daarop echter een uitzondering, want ook de Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS), UBI Banca en Banco Popolare zijn afgewaardeerd. S&P vreest dat deze grote banken een concurrentienadeel krijgen ten opzichte van hun Europese concurrenten en dat zou tot een daling van de winsten kunnen leiden.

De kredietstatus van de Italiaanse overheid werd begin deze maand ook al verlaagd, toen door S&P’s concurrent Moody’s. Fitch, de derde belangrijke kredietbeoordelaar, verlaagde even daarna ook de kredietwaardigheid van Italië. Een verlaging van de kredietstatus maakt het voor overheden en banken lastiger om geld te lenen op de internationale kapitaalmarkt.