Kortkolom buitenland

Strijd in Syrië eist 44 mensenlevens

Damascus. Bij botsingen tussen het Syrische leger en tegenstanders van het bewind van president Bashar al-Assad zijn gisteren 27 mensen om het leven gekomen in de stad Homs. Het leger zette onder meer tanks in. Homs, de derde stad van Syrië, is een bolwerk van de oppositie. Het was gisteren een van de bloedigste dagen in Homs sinds het begin van het actieve verzet tegen Assads regime in maart. In totaal vielen er gisteren in Syrië minstens 44 doden, onder wie elf regeringsmilitairen. VN secretaris-generaal Ban Ki-moon riep de regering gisteren op het bloedvergieten te staken. (AFP, Reuters)

Tibetaanse non dood door zelfverbranding

Lhasa. In het zuiden van China is gisteren een 20-jarige Tibetaanse non overleden nadat ze zichzelf in brand had gestoken. Dat meldt de actiegroep Free Tibet. De non riep op tot religieuze vrijheid en de terugkeer van de dalai lama. Er is sprake van een golf van religieuze zelfverbrandingen uit protest tegen de Chinese onderdrukking. Deze zelfverbranding is het negende geval sinds maart dit jaar. Hiervoor ging het steeds om monniken. Het is onbekend hoeveel Tibetanen op deze wijze zijn omgekomen. (Reuters)

Doden door regenval Centraal-Amerika

San Salvador. In Centraal-Amerika zijn ten minste 84 mensen omgekomen door overstromingen, aardverschuivingen en instortende bruggen na een week van zware regenval. Dat hebben autoriteiten in de regio gisteren bekendgemaakt. Het getroffen gebied omvat Guatemala, El Salvador, Nicaragua en Honduras. Zeker 250.000 inwoners van de vier landen zijn getroffen door grote overstromingen, duizenden mensen zijn geëvacueerd. El Salvador en Nicaragua hebben de noodtoestand uitgeroepen. Verwacht wordt dat de regen zeker tot woensdag aanhoudt. (AP)

Kidnappers Colombia laten meisje (10) vrij

Bogotá. Kidnappers in Colombia hebben gisteren een 10-jarig meisje vrijgelaten wier ontvoering voor grote ophef heeft gezorgd in een land dat gewend is aan politiek geweld. Het meisje, Nohora Valentina Muñoz, is de dochter van een burgemeester. Ze werd 18 dagen geleden ontvoerd, samen met haar moeder, die al snel werd vrijgelaten. President Juan Manuel Santos veroordeelde de ontvoering en boze burgers organiseerden protestmarsen. Het is onbekend of er losgeld is betaald voor het meisje en wie de kidnappers waren. De guerrillagroepen FARC en ELN ontkennen betrokkenheid. (Reuters)

‘Zwitserse miljoenen in bezit zonen Mubarak’

Kairo. De twee zonen van de afgezette Egyptische president Mubarak hebben 340 miljoen dollar op Zwitserse bankrekeningen staan. Dat zegt een functionaris van het Egyptische minister van Justitie die verdwenen tegoeden opspoort. De bankrekeningen van Mubaraks zonen zijn bevroren. Beide zonen staan terecht voor corruptie en betrokkenheid bij het doden van demonstranten. (BBC)