Kortkolom binnenland

Helft klachten over R.-K. misbruik gegrond

Rotterdam. Van alle klachten over seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk die tot nu toe zijn behandeld door de organisatie Hulp en Recht is de helft gegrond verklaard. Het gaat om 43 van de 85 zaken. Na de eerste berichten over misbruik, in februari 2010, kwamen 2.000 meldingen binnen. Die leidden tot 568 klachtprocedures, waarvan er 483 nog behandeld moeten worden. Bij de afhandeling krijgen de zaken waarin de aangeklaagde nog leeft voorrang. Zo’n 100 aangeklaagde priesters en religieuzen zijn nog in leven. Bij 32 klachten is onvoldoende steunbewijs gevonden om de klacht gegrond te kunnen verklaren. „Dit wil niet zonder meer zeggen dat wat de klager als grondslag voor zijn klacht naar voren heeft gebracht, niet zou hebben plaatsgevonden”, aldus het meldpunt. In een aantal gevallen is de klacht na het indienen van het klaagschrift aangehouden voor bemiddeling. In twee gevallen heeft een schikking plaatsgevonden. Eén klager overleed in de loop van de klachtbehandeling. De uitspraken van de klachtcommissie worden geanonimiseerd gepubliceerd op de website van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK. Die onafhankelijke organisatie heeft het werk van Hulp en Recht inmiddels overgenomen. (NRC)

Vermoord meisje mogelijk misbruikt

Rotterdam. Hoewel de resultaten van een sectie op het lichaam daar eerder geen aanwijzingen voor opleverden, lijkt de 10-jarige Jennefer van Oostende toch seksueel te zijn misbruikt voor ze om het leven werd gebracht. Gisteren meldde het Openbaar Ministerie in Rotterdam dat bij aanvullend onderzoek sporen van misbruik zijn gevonden. Voor de moord zit de 26-jarige ex-vriend van de oudere zus van Jennefer vast. Jennefer werd in diens huis in de Boergoensestraat in Rotterdam gevonden. De aanklacht voor moord of doodslag is uitgebreid met seksueel misbruik. De ouders van Jennefer zijn over de uitkomsten van het onderzoek geïnformeerd. Over wat zich precies in het huis van verdachte Anthony K. heeft afgespeeld, is nog niet veel bekend. Woensdag wordt Jennefer in Rotterdam begraven. Een dag later vindt een stille tocht plaats van haar ouderlijk huis naar het huis waar ze is gevonden. (NRC)

Incidenten bij controle op rookverbod in cafés

Den Haag. Controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hebben dit jaar tot nog toe 32 keer gemeld dat zij tijdens hun controles te maken hebben gehad met agressie en geweld. Dat meldt de VWA. De meldingen variëren van bedreiging met geweld en mishandeling, tot het schoppen van uitwerpselen in de richting van de inspecteur. De helft van de incidenten had betrekking op handhaving van het rookverbod in de horeca. Verder ging het onder meer om controles die betrekking hebben op de voedselveiligheid of dierenwelzijn. Volgens minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) neemt het geweld tegen inspecteurs. Ze wil daarom dat cafés waarin rookcontroleurs worden lastiggevallen of mishandeld harder worden aangepakt, zei ze dit weekeinde. (Novum)

NS verstuurt sms-alert bij extreem weer

Utrecht. De NS gaat treinreizigers vooraf waarschuwen als er extreem weer in aantocht is. Via een sms-dienst worden zij geïnformeerd of er een aangepaste dienstregeling wordt gereden. Reizigers kunnen zich vanaf deze week aanmelden voor de gratis sms’jes. Volgens een woordvoerder van de NS is de kans zo een stuk kleiner dat reizigers voor een verrassing komen te staan, zoals vorig jaar december vaak het geval was als gevolg van de vele sneeuwval. De waarschuwingen hebben niet alleen betrekking op het winterweer.Ze kunnen ook in de zomer worden uitgegeven als er hevig onweer wordt verwacht. (Novum)