Koeman: we passen niet meer bij elkaar

Voetbaltrainer Erwin Koeman heeft vanmiddag zijn directe vertrek aangekondigd bij FC Utrecht. „Alles en iedereen loopt daar door elkaar heen. Daar heb ik me enorm aan geïrriteerd.”

Erwin Koeman heeft bij de beslissing om FC Utrecht onmiddellijk als trainer te verlaten vooral zijn gevoel laten spreken. „Ik kan mijn ei niet kwijt. Ik verlang honderd procent bezieling, maar costateer die bij mezelf niet meer. Op dit moment passen FC Utrecht en ik niet bij elkaar”, zei Koeman vanmiddag op een gezamenlijke persconferentie in het Utrechtse stadion Nieuw Galgenwaard.

De vertrokken hoofdtrainer, die voor de zomer werd aangetrokken om de club weer naar de subtop van de eredivisie te brengen, gaf als directe reden voor zijn plotselinge afscheid de matige werkomstandigheden op trainingscomplex Zoudenbalch, vlak naast de Galgenwaard. „Het gaf geen veilig gevoel voor spelers. Alles en iedereen loopt daar door elkaar heen. Daar heb ik me enorm aan geïrriteerd. Kleine irritaties worden grote irritaties. Ik kan mezelf niet voor de gek blijven houden. Dat is de reden dat ik heb gezegd: ik kan zo niet verder.”

Koeman, die wordt vervangen door assistent-trainer Jan Wouters, neemt het zichzelf vooral kwalijk dat hij niet goed op de hoogte was van de werkomstandigheden op het trainingscomplex voordat hij dit voorjaar zijn contract ondertekende. „Ik miste faciliteiten om professioneel te werken. Ik ben geen lastige, veeleisende vent qua faciliteiten. Maar wil wel rust, een prettige sfeer en enige privacy. Dat heb ik vanaf mijn eerste dag duidelijke gemaakt”.

Koeman, de bij FC Utrecht een contract voor een jaar had, realiseert zich dat hij met zijn stap „imagoschade” oploopt . „Het is op zijn minst een flinke deuk in mijn carrière. Toch moest ik dit doen. Ik had ook het geld kunnen opstrijken. Zo zit ik niet in elkaar. Ik ben Erwin Koeman en die wil ik graag blijven.”

Hij zei heel enthousiast en met vechtlust en ambitie bij FC Utrecht aan de slag te zijn gegaan, nadat trainer Ton du Chatinier was ontslagen wegens tegenvallende prestaties. „Er stond een goed elftal, maar nadat ik getekend had vertrokken de vier beste spelers uit de selectie. Ik moest mijn ambities bijstellen”.

De leiding van FC Utrecht toonde zich vanmiddag „verrast” door de stap van Koeman. „Zeker de reden waarom”, zei algemeen directeur Wilco van Schaik. De clubleiding kreeg maandag van Koeman te horen dat hij zijn contract wilde inleveren. Van Schaik vroeg hem daarbij expliciet of het „akkefietje” met het huren van Rodney Sneijder van Ajax – Koeman voelde zich daarbij gepasseerd – een rol had gespeeld. Van Schaik: „Nee, antwoordde Erwin. Het had allemaal met zijn werkomgeving te maken. Een unieke situatie voor ons als club. Geen trainer die gewoon blijft zitten. Erwin gaat ons verlaten en dat is jammer.”

Technisch directeur Foeke Booy gaf vanmiddag toe dat de belasting van Zoudenbalch groter is geworden. „Dat hebben we zien aankomen. We hebben plannen dat te verbeteren, maar dat vergt tijd”.

Tussen FC Utrecht en Koeman ontstonden spanningen toen de club in de zomer belangrijke spelers als Dries Mertens, Kevin Strootman, Ricky van Wolfswinkel en doelman Michel Vorm verkocht.

Erwin Koeman, oudere broer van Feyenoord-trainer Ronald, was eerder hoofdcoach van RKC, Feyenoord en het Hongaarse elftal. De 34-voudige international speelde voor FC Groningen, PSV en KV Mechelen.

Zijn opvolger Jan Wouters wordt geassisteerd door Rob Alflen, nu trainer van de A-jeugd. Beiden zijn ras-Utrechters en voetbalden bij FC Utrecht en Ajax.

Wouters, ploeggenoot van Erwin Koeman op het EK van 1988, werkte eerder als assistent-trainer van Dick Advocaat bij Glasgow Rangers en daarvoor als hoofdcoach bij Ajax.

Volgens technisch directeur Booy kan Wouters het seizoen afmaken. „We gaan gaandeweg het seizoen evalueren en bekijken of Wouters volgend seizoen kan doorgaan.”