Kinderoppas tijdens de begrafenis

Cremeren of begraven, cake of sushi en mogen de kinderen mee of niet? Uitvaartverzorger Vredehof en kinderopvangorganisatie Catalpa bieden vanaf deze maand kinderopvang aan tijdens de begrafenis, crematie of een deel daarvan. Catalpa heeft een poule van 23 medewerkers samengesteld en getraind voor kinderopvang tijdens begrafenissen.

Oppas tijdens de uitvaart komt op kleine schaal al voor, maar volgens Pedro Swier, manager van Vredehof, neemt de behoefte aan kinderopvang toe omdat uitvaarten „steeds persoonlijker worden” en mede daardoor ook langer zijn gaan duren. „Vroeger duurde een gemiddelde uitvaart een uur, nu zeven kwartier. En dan is daarvoor soms al een kerkdienst geweest. De standaard was drie muziekstukken, nu is dat vijf. De nabestaanden willen zelf de kist dragen, iemand vertelt nog een gedichtje...Voor kinderen kan het erg lang duren.” Volgens Swier vinden ouders het soms ook lastig hun verdriet te tonen als hun kinderen erbij zijn.

De behoeftes van kinderen tijdens de uitvaart verschillen, zegt Brigitte Sewalt, manager voor Catalpa in Oost-Nederland. „Baby’tjes moeten soms tussendoor gevoed worden of juist even slapen.” Voor iets oudere kinderen kan de condoleance een moeilijk moment zijn. „Dan is er vaak niet veel aandacht voor ze, maar ze zijn wel getuige van het verdriet van alle volwassenen.”

De medewerkers van Catalpa stellen van tevoren een verrijdbare koffer samen met speelgoed dat geschikt is voor de kinderen om wie het gaat. Voor baby’s hebben ze standaard een knuffel, een flesje en een speentje mee, voor het geval ouders dat vergeten. Voor oudere kinderen hebben ze geluidsapparatuur zodat de kinderen iets kunnen opnemen, of muziek kunnen luisteren. „Maar misschien is een luisterend oor wel het belangrijkste”, zegt Sewalt. Voor de poule zijn ervaren medewerkers geselecteerd met de nodige levenservaring die graag wilden deelnemen, vertelt zij. „Niet meisjes van negentien die alleen extra uren willen draaien.” En wat kost het? Eén pedagogisch medewerker voor een uitvaart van twee uur, komt op ongeveer 120 euro. Hij of zij vangt maximaal acht kinderen op.