Kenia wil Al-Shabaab doodklap uitdelen

Het Keniaanse leger zal diep in Zuid- en Midden-Somalië binnendringen om de Somalische terreurgroep Al-Shabaab zodanig te verzwakken dat het nooit meer acties in Kenia kan ondernemen. Terwijl de Keniaanse minister van Defensie, Yusuf Haji, dit gisteren bekendmaakte, gaf Al-Shabaab een verklaring uit waarin de radicale moslimgroep plechtig belooft binnenkort aanslagen in Kenia te gaan plegen.

De operatie in Somalië kreeg de codenaam Linda Nchi (Bescherm je land). „We handelen uit zelfverdediging”, zei de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken, Moses Wetang’ula, gisteren. De Keniaanse soldaten namen gisteren stellingen in bij het Somalische stadje Qoqani, waar Al-Shabaab eerder een basis had. Ook trekken ze op naar Afmadow, waar Al-Shabaab troepen heeft samengetrokken. Vanuit haar bolwerk Kismayo zou Al-Shabaab versterkingen aanvoeren.

De Keniaanse minister van Defensie zei gisteren dat eerder een aanslag van Al-Shabaab in de Keniaanse havenstad Mombasa was verijdeld en dat de organisatie samenwerkt met piraten die in Keniaanse wateren schepen aanvallen. Ook werden volgens de minister eerder dit jaar twee Keniaanse soldaten door Al-Shabaab naar Somalië ontvoerd en ronselt de organisatie nog steeds strijders in Kenia. De Keniaanse tv-zender Citizen meldde gisteravond dat in Mombasa verscheidene sympathisanten van Al-Shabaab zijn gearresteerd.