Julian Barnes wint prestigieuze Man Booker Prize

Julian Barnes, die de Man Booker Prize 2011 wint voor zijn novelle Sense of an Ending.
Julian Barnes, die de Man Booker Prize 2011 wint voor zijn novelle Sense of an Ending. Foto Bloomberg

De prestigieuze Man Booker Prize is gewonnen door Julian Barnes voor zijn boek Sense of an Ending. De novelle is in het Nederlands vertaald met de titel Alsof het voorbij is.

De vijf andere genomineerden waren Jamrach’s Menagerie van Carol Birch, The Sisters Brothers van Patrick deWitt, Half Blood Blues van Esi Edugyan, Pigeon English van Stephen Kelman en Snowdrops van A.D. Miller. Barnes was drie keer eerder genomineerd voor de prijs.

Sinds 1968 wordt de Booker Prize jaarlijks uitgedeeld aan een boek geschreven door een inwoner van het Brits Gemenebest of Ierland. De jury bestaat uit critici, schrijvers en academici. Aan de prijs is een geldbedrag van 50.000 pond verbonden.

NRC Boeken schreef vorige week over het winnende boek:

The Sense of an Ending is een typische Barnes-roman: de verteltoon dringt zich nergens op de voorgrond, de stijl is soepel (zo soepel dat je soms stiekem verlangt naar een haakje waaraan je nagel blijft haken), er worden moeiteloos verbanden gelegd tussen het algemene (de kenbaarheid van de geschiedenis) en het persoonlijke (de onbetrouwbare eigen herinneringen) en het verhaal bevat mooie essayistische uitweidingen.”

Er was dit jaar vooraf veel kritiek op de jury van de Man Booker Prize. De shortlist van zes boeken die begin september bekendgemaakt werd, bevatte volgens velen te weinig echte literatuur en te veel middelmatig werk. Het verweer van de jury luidde dat gemikt werd op de ‘gemiddelde intelligente lezer’.

Vorig jaar ging de prijs naar The Finkler Question van Howard Jacobson.