Jordanië ontslaat regering

De Jordaanse koning Abdullah heeft het kabinet en premier Marouf al-Bakhit ontslagen. Die regering was pas aan de macht sinds februari. De regering van Bakhit trad afgelopen februari aan toen koning Abdullah een impopulaire premier ontsloeg na betogingen, geïnspireerd door de Arabische revoluties. Bakhit werd nu op zijn beurt bekritiseerd omdat zijn regering binnenlandse problemen niet adequaat zou aanpakken. Rechter Awn Khasawneh is aangewezen als nieuwe premier van het land. Khasawneh is een internationaal jurist en sinds 2000 rechter bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Eerder was hij adviseur van het Jordaanse team dat in 1994 een vredesverdrag met Israël bewerkstelligde. Ook het hoofd van de machtige geheime dienst, de mukhabarat, is ontslagen. Mohammed al Raqqad wordt vervangen door Faisal al-Shobaki, eerder ook werkzaam voor de geheime dienst. (Reuters)