Instant succes

Een cake is tegenwoordig zo gebakken: pakje kant-en-klaar-mix, beetje melk, afbakken maar.

Klaar is cake.

Met meningen gaat het anno 2011 net zo. Pakje kant-en-klaar-conclusies, beetje vooringenomenheid, twitteren maar. Of het nu gaat om een ruzie tussen Peter R. de Vries en Sven Kockelman, of om een wereldwijd protest tegen de heersende machten – nog voor je Malieveld kan zeggen, is het instantoordeel al geveld.

Occupy is het jongste slachtoffer van deze betekenis-à-la-minute. PowNews volgde zijn vaste recept: zoek een paar stotteraars, schilder ze af als links, knip de vragen eruit – en er is wel weer genoeg geduid voor vandaag. Verder binnenlands nieuws: toet, boink, tweet, nou nou, tsjongejonge.

De Volkskrant trommelde op haar beurt haar chagrijnigste columnist op, die een stuk schreef met als eerste zin: ‘Frank Kalshoven zou graag de loftrompet over de Occupy-beweging steken.’ Maar helaas. Point in case: de beweging wil ‘gelijkheid, vooruitgang, solidariteit, vrijheid, duurzaamheid, ontwikkeling, welvaart én welzijn voor de bevolking’ – en dat kan natuurlijk nooit allemaal tegelijk, waarschuwde de econoom.

Heel veel dank, dr. Frank.

Verder doken er vooral veel babyboomers op die, het Maagdenhuis indachtig, vonden dat Occupy juist te weinig om het lijf had: geen leiders, geen eisen, geen revolutie. Alleen al daaraan kun je zien dat de idealisten van weleer keurige consumenten zijn geworden: als iets geen instantsucces heeft, is het een instantmislukking. „En dan schakelen we nu over naar de Dam. Frits, hoe is het daar?”

„Ja, ik ben hier dus al twintig minuten, maar het kapitalisme staat nog als een huis. Terug naar jou, Henk.”

Het zijn het soort kritieken waarmee je altijd gelijk hebt. Demonstreer niet: ze zijn apathisch! Begin een Facebookgroep: lekker makkelijk! Ga op de Dam staan: stelletje hippies! Schrijf een manifest: hoe kort door de bocht! Zwengel een discussie aan: ze weten niet wat ze willen! Denk groot: doe even realistisch! Denk praktisch: ze hebben geen idealen! Wijs een leider aan: het lijkt wel een sekte! Wijs een leider af: er is geen organisatie! Protesteer één keer: luie dagjesmensen! Blijf kamperen: heb je geen werk ofzo?

Wat mijn mening is?

#nognietgaar

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg