IBM tempert hoop op winstgroei

Technologiebedrijf IBM presenteerde maandag gunstige kwartaalcijfers. Hoewel de softwaregigant haar winstprognose voor 2011 optrok, reageerden beleggers teleurgesteld op de resultaten van het derde kwartaal. Het aandeel daalde tijdens de handel nabeurs aan de New York Stock Exchange met vier procent.

Big Blue bestaat dit jaar honderd jaar. PC-grondlegger IBM verkocht haar computerdivisie weliswaar al in 2004 aan het Chinese Lenovo, maar is nog altijd een grote speler op het gebied van software, advieswerk en hightech-toepassingen. De afgelopen jaren heeft het bedrijf bewezen een stabiele speler te zijn in economisch onzekere tijden.

Die stabiele positie valt af te lezen aan de cijfers over het derde kwartaal die het bedrijf gisteren bekendmaakte. Presteerde IBM in het eerste half jaar al goed, ook in de derde periode van 2011 zag de softwaregigant haar omzet groeien. Met 26,2 miljard dollar lag de omzet acht procent hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Ondanks de eurocrisis en donkere wolken boven de wereldeconomie, blijven grote bedrijven en databanken investeren in soft- en hardware. Het technologiebedrijf verwacht de komende jaren met name een groei te realiseren door de zogenaamde clouddiensten: software via het web. De in het derde kwartaal behaalde resultaten onderschrijven die verwachtingen: de inkomsten uit dienstverlening via internet lagen in de eerste negen maanden van 2011 twee keer zo hoog als in het gehele vorige jaar.

Het bedrijf maakte gisteren tevens bekend dat de winst per aandeel voor 2011 als geheel zal uitkomen op 13,35 dollar. Dat is hoger dan de 13,25 dollar die het technologiebedrijf beleggers voorhield in juli.

De verbeterde winstprognose kon echter niet voorkomen dat investeerders teleurgesteld reageerden op de kwartaalcijfers. Goede rapportages van branchegenoten Oracle en Accenture hadden de verwachting gewekt dat ook IBM beter zou presteren dan wat analisten voorspelden.

Analisten stellen in een reactie op de kwartaalcijfers dat IBM weliswaar goed heeft gepresteerd, maar dat de ongunstige financiële vooruitzichten ook hun effect zullen hebben op de markt waarop IBM opereert. „Projecten worden uitgesteld, en er is minder budget voor nieuwe projecten”, stelt analist Trip Chowdhry van Global Equities Research. „Ook IBM is niet immuun voor veranderende macro-omstandigheden.”

De verwachting van IBM bevestigt de vrees van beleggers dat de winstgroei in 2012 zal tegenvallen. Deze constatering zorgde ervoor dat de aandelenkoersen van technologiebedrijven in Europa lager openden. Het verlies werd toegeschreven aan de tegenvallende kwartaalcijfers van IBM. TomTom stond rond één uur 4 procent in de min , terwijl Philips 1 procent verloor.