Huisartsen willen best hun nek uitsteken voor hun vak

Graag reageer ik op het artikel ‘De huisarts werkt parttime en liever niet in het noorden’ (NRC Handelsblad, 1 oktober). Hierin wordt het beeld geschetst dat de huisartsen in opleiding geen eigen praktijk meer zouden ambiëren. Slechts 6 procent van de aanstaande huisartsen zou een eigen praktijk willen opzetten, alleen of met anderen. Deze cijfers komen uit een enquête van de Landelijke Organisatie van Aspirant Huisartsen (LOVAH). Er is echter niet volledig geciteerd. De eerdergenoemde 6 procent wil namelijk direct na de opleiding een eigen praktijk. Gevraagd naar de gewenste uiteindelijke werksituatie, zegt maar liefst 97 procent op termijn een eigen praktijk te willen. Een kwart van de respondenten wil zelfs binnen twee jaar in een eigen praktijk werken. Dit schetst een ander beeld van de huisartsen van de toekomst dan in het artikel gesuggereerd wordt. Deze willen wél ondernemersrisico nemen en hun nek uitsteken voor het huisartsenvak.

Marijke Olthof

Huisarts in opleiding in Groningen, Namens de LOVAH

    • Namens de Lovah
    • Marijke Olthof Huisarts in Opleiding in Groningen