Hooggerechtshof Amerika onderzoekt zaak Shell

Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat beoordelen of Shell kan worden aangeklaagd voor het schenden van mensenrechten in Nigeria. Het olieconcern zou tussen 1992 en 1995 het Nigeriaanse leger hebben geholpen om protesten in de olierijke Nigerdelta met harde hand te onderdrukken. Nabestaanden van actievoerders die de zaak zijn begonnen, zeggen dat Shell het leger ondersteunde met geld, voedsel en vervoer. Inwoners van de Nigerdelta voerden strijd om meer te profiteren van de olieopbrengsten van hun regio. De Amerikaanse rechter is bevoegd op grond van een bijzondere wet uit 1789. Eerder had een lagere rechter geoordeeld dat die niet van toepassing was als een bedrijf in plaats van een persoon wordt aangeklaagd. Dat het Hooggerechtshof nu opnieuw gaat beoordelen of de wet kan worden toegepast, is een overwinning voor de nabestaanden. Een uitspraak wordt niet voor juni verwacht. (Novum/AP)