‘Somber’ groeicijfer van 9,1 procent voor Chinese economie

De Chinese economie is in het derde kwartaal gegroeid met 9,1 procent ten opzichte van een jaar eerder, wat een vertraging betekent na de 9,5 procent groei van een kwartaal eerder en 9,7% in de eerste drie maanden van het jaar. Dat heeft het Chinese bureau voor de statistiek vandaag bekendgemaakt.

De groei was bovendien kleiner dan de 9,2 procent die economen geraadpleegd door persbureau Dow Jones hadden verwacht. Ook is de export naar Europa de afgelopen zeven maanden met 17,1 procent gedaald. Het nieuws drukte de koersen in Tokio, Hongkong en Shanghai neerwaarts.

Groei van 9,1 procent is somber stemmend bericht

In Europese en Amerikaanse ogen is een groei van 9,1 procent jaloersmakend, maar in de ogen van Chinese en andere investeerders in Azië is het een somber stemmend bericht, schrijft onze correspondent Oscar Garschagen vanmiddag in NRC Handelsblad. Garschagen:

“De vandaag door het Chinese Bureau voor Statistiek gepubliceerde groeicijfer is het laagste in twee jaar. In 2009 werd voor het laatst een groeicijfer net onder de 9 procent genoteerd als gevolg van de financiële crisis in het westen.”

Volgens Garschagen begint de Chinese economie de gevolgen te voelen van de eurocrisis en de zwakke groei in de Verenigde Staten.

“De investeerders in Azië worden met de dag dat de Eurocrisis langer duurt nerveuzer. Het Duitse bericht dat de komende Eurotop geen oplossing zal opleveren, stemde de beurzen nog ongeruster. In het algemeen gesproken zien Aziatische landen en investeerders maar een oplossing voor de eurocrisis: de vorming van een groot noodfonds met een monetaire vuurkracht van rond de 2000 miljard euro.”