Gilad Shalit na vijf jaar terug in Israël - ‘hoopt dat deal voor vrede zorgt’

De eerste beelden van de vrijgelaten Israëlische soldaat Gilad Shalit sinds 2009. Foto YouTube

Gilad Shalit werd vanochtend in Egypte overgedragen aan de Israëlische autoriteiten en is nu terug in Israël.

Ruim vijf jaar geleden werd de Israëlische militair, toen 19 jaar oud, gegijzeld door Hamas. In ruil voor de vrijlating van Shalit laat Jeruzalem 1.027 Palestijnse gevangenen in twee fasen vrij. Volgens ooggetuigen zijn de eerste 477 gevangenen de grens met Gaza overgestoken.

Update 12.01 uur: Op de Westbank is het tot een botsing gekomen tussen Israëlische militairen en Palestijnen die wachten op de terugkeer van de vrijgelaten Palestijnse gevangenen, meldt persbureau AP.

Beelden van Shalit bij zijn vrijlating. Dit zijn de eerste beelden van de soldaat sinds 2009.

Tijdens een interview sprak Shalit de hoop uit dat zijn vrijlating bijdraagt aan het vredesproces in het Midden-Oosten. Hij vertelt dat hij vorige week pas hoorde dat hij zou worden vrijgelaten. Shalit: “het is niet voor te stellen hoe ik me voelde toen ik hoorde dat ik weer naar huis zou gaan.” Hij laat weten dat hij in goede gezondheid verkeert en dat Hamas hem goed behandelde.

http://youtu.be/gfZNUEhhjMU

Uit de Gazastrook en van de Westelijke Jordaanoever komen feestelijke beelden vanwege de vrijlating van de Palestijnse gevangenen. In Israël hebben mensen zich verzameld bij legerbases en het dorp van de ouders van Shalit om zijn terugkeer te vieren, vertelt onze correspondent Leonie van Nierop. De kranten staan vol met het nieuws van de terugkeer van de soldaat en ook wordt zijn terugkeer live uitgezonden op televisie. De sfeer in Tel Aviv is wisselend, hoewel mensen blij zijn met de terugkeer van Shalit vinden sommigen ook dat de gevangenenruil een slechte deal is voor Israël. Van Nierop: “ze vieren hier geen feest op straat”.

De regering van Israël voerde al jaren indirecte onderhandelingen met Hamas over de vrijlating van Shalit. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties sprak net als Shalit de hoop uit dat de vrijlating bijdraagt aan het opnieuw opstarten van de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen, meldt persbureau Reuters.

Volgens het Turkse staatspersbureau Anatolia zal Turkije een “klein aantal” van de Palestijnen opnemen die door Israël worden vrijgelaten in het kader van de gevangenenruil met Hamas. Het bericht werd bevestigd door een bron bij het Turkse ministerie van buitenlandse zaken.

Volg hier het liveblog van de Israëlische krant Ha’aretz over de vrijlating van Shalit.