Gilad Shalit is officieel overgedragen aan Egypte

Caption: Palestinians wait at Beituniya checkpoint near the West Bank city of Ramallah for the release of prisoners from Israeli jails October 18, 2011. Gaza's Hamas Islamist rulers released captured Israeli soldier Gilad Shalit on Tuesday in return for hundreds of Palestinian prisoners, a Hamas military source said, in a deal ending a saga that has gripped Israel for five years. REUTERS/Darren Whiteside (WEST BANK - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Caption: Palestinians wait at Beituniya checkpoint near the West Bank city of Ramallah for the release of prisoners from Israeli jails October 18, 2011. Gaza's Hamas Islamist rulers released captured Israeli soldier Gilad Shalit on Tuesday in return for hundreds of Palestinian prisoners, a Hamas military source said, in a deal ending a saga that has gripped Israel for five years. REUTERS/Darren Whiteside (WEST BANK - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Palestijnen wachten bij het checkpoint Beituniya bij Ramallah op de vrijlating van Palestijnse gevangenen. Foto Reuters / Darren Whiteside

Gilad Shalit is vrijgelaten door Hamas en bevindt zich op Egyptisch grondgebied.

Dat melden bronnen binnen het Israëlische leger aan persbureau AFP. Een Israëlische officier zal nu de gezondheidstoestand van de soldaat controleren die ruim vijf jaar gevangen gehouden werd door de Palestijnse islamistische beweging Hamas.

Ook Hamas bevestigt dat Shalit is overgedragen aan Egypte. De soldaat wordt aan Israël overhandigd als deze de eerste 477 Palestijnse gevangenen vrijlaat. In totaal ruilt Israël 1.027 Palestijnse gevangenen voor Shalit. Volgens het Turkse staatspersbureau zal Turkije een aantal van deze gevangenen opvangen.

Volg hier het liveblog van de Israëlische krant Ha’aretz over de vrijlating van Shalit.

Beelden van Al Jazeera van Palestijnse gezinnen die wachten op familieleden die door Israël worden vrijgelaten