Gevangenenruil Israël is begonnen - Gilad Shalit overgedragen aan Egypte

Een konvooi met daarin de Palestijnse gevangenen verlaat een gevangenis in Israël. Foto Reuters / Ronen Zvulun

De overdracht van de Israëlische Gilad Shalit in ruil voor de vrijlating van ruim 1.000 Palestijnse gevangen is begonnen, nadat het hooggerechtshof in Israël vannacht bepaalde dat de ruil kon doorgaan. De rechter wees vier petities tegen de deal af, meldt persbureau Reuters.

Vanochtend vroeg werden honderden Palestijnse gevangenen met busjes naar grensposten met de Gazastrook gebracht. Daar worden ze de komende uren daadwerkelijk vrijgelaten. Gilad Shalit is overgedragen aan Egypte, het land dat hielp bij de onderhandelingen, melden functionarissen van beide kampen. Zodra de 477 Palestijnen officieel vrijkomen overhandigt Egypte Shalit aan Israël. In de komende twee maanden worden de andere 550 gevangenen vrijgelaten.

Kritiek op de deal

Het is ruim vijf jaar geleden dat de Israëlische militair, toen 19 jaar oud, gegijzeld werd door Hamas. In augustus gingen nog honderden mensen de straat op bij de Israëlische grensovergang van Gaza om de vrijlating van de Israëliër te eisen. De vader van Shalit, Noam, beschuldigde de regering er toen nog van zijn zoon “vergeten” te hebben.

In Israël zelf klinkt veel kritiek op de deal die de regering-Netanyahu met Hamas sloot over de deal. Hoewel veel Israëli’s dolblij zijn met de terugkeer van Shalit, vinden veel anderen de deal een beloning voor terreur.