'Fraude sportminister Brazilië'

De Braziliaanse minister van Sport, Orlando Silva, wordt er van beschuldigd steekpenningen te hebben ontvangen voor het toewijzen van subsidies van sportprojecten voor arme kinderen aan bepaalde organisaties.

De zaak is pikant omdat Silva als sportminister in de schijnwerpers staat wegens de organisatie van het WK voetbal en de Olympische Spelen in Brazilië. De minister ontkende gisteren fraude te hebben gepleegd, na de onthulling dit weekend in een Braziliaans weekblad.

De federale politie gaat de zaak onderzoeken, zo heeft minister van Justitie José Eduardo Cardozo gisteren gezegd.

De regering van Dilma Rousseff heeft dit jaar al vier keer afscheid genomen van ministers als gevolg van fraudeaffaires. Silva is van de communistische partij, coalitiepartner van Rousseffs Arbeiderspartij.

Ook de Braziliaanse secretaris van Toerisme trad dit jaar af in verband met fraude. Net als minister Silva was hij betrokken bij de organisatie van het WK en de Olympische Spelen. Brazilië wordt geplaagd door tegenslagen: de bouw van stadions verloopt traag en een programma om de grote steden veiliger te maken is geraakt door een fraudeschandaal.