‘Frankrijk en Duitsland akkoord over noodfonds van 2000 miljard’

Merkel en Sarkozy begin oktober tijdens een ontmoeting in Berlijn. Foto Reuters / Guido Bergmann

De twee belangrijkste economieën van de eurozone, Frankrijk en Duitsland, zijn het eens over de noodzaak het Europese noodfonds te verhogen tot 2000 miljard euro. Dat meldt The Guardian vanavond op basis van anonieme EU-diplomaten in Brussel.

De verhoging van het noodfonds EFSF, dat nu 440 miljard euro beschikbaar heeft om uit te geven, moet onderdeel zijn van het “alomvattende plan” dat de eurolanden komend weekend willen presenteren. Dat plan moet ervoor zorgen dat het vertrouwen in de euro wordt hersteld en dat de financiële markten ervan verzekerd zijn dat er voldoende geld beschikbaar is om zwakke eurolanden te redden.

Onderdeel van het plan is dat onder meer dat het noodfonds extra bevoegdheden krijgt die het voor publieke en private leners minder risicovol maakt om het fonds geld te lenen. Het EFSF zou een soort verzekeraar worden en daardoor meer slagkracht krijgen. Verder zijn Parijs en Berlijn het volgens de EU-diplomaten eens over de noodzaak om de belangrijkste Europese banken van extra kapitaal te voorzien. Voor deze herkapitalisatie zou een bedrag van ongeveer 100 miljard euro nodig zijn.

Een derde element uit de Frans-Duitse deal zou een overeenkomst tussen beide landen zijn over de bijdrage die de private financiële sector aan het tweede reddingspakket voor Griekenland moet leveren. In de deal over het tweede pakket van 109 miljard euro, die in juli werd gesloten, is afgesproken dat de banken 21 procent van het bedrag voor hun rekening moeten nemen. Duitsland, daarbij gesteund door onder meer Nederland, willen een aanzienlijk hogere bijdrage van de banken. Diplomaten zeggen nu dat de Duitsers en de Fransen overeen zijn gekomen dat de bijdrage tussen de dertig en vijftig procent moet komen te liggen.