‘Frankrijk doet er alles aan om de triple A-status te houden’

Het logo van kredietbeoordelaar Moody's op een kantoor in New York. Het bedrijf waarschuwde gisteren voor een mogelijk afwaardering van de Franse triple A-status. Foto Reuters / Mike Segar

Frankrijk zal er alles aan doen om de triple A-status te behouden. Maar voorlopig is de financiële situatie “stabiel”.

Dat heeft de Franse minister van Financiën François Baroin vanochtend gezegd, meldt persbureau AFP. Beleggers vrezen voor de verlaging van de kredietwaardigheid van Frankrijk omdat het land een grote bijdrage aan het Europese noodfonds levert en een lagere rating ervoor zou kunnen zorgen dat het fonds moeilijker geld bij beleggers vandaan kan halen.

Volgens Baroin wordt de kredietstatus van Frankrijk op dit moment niet bedreigd, omdat het land bezuinigingen door gaat voeren. Toch waarschuwde hij ervoor dat economische groeicijfers lager zullen uitvallen dan verwacht. Gisteren liet kredietbeoordelaar Moody’s weten dat het mogelijk een negatief advies voor Frankrijk uitvaardigt aan beleggers als het begrotingstekort teveel oploopt door het ondersteunen van banken.

Vrijdag verlaagde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s al de kredietwaardigheid van de vooraanstaande Franse bank BNP Paribas. Het bedrijf maakt zich zorgen over de liquiditeit van de bank, die op dit moment de hoogste rating heeft van alle banken in Frankrijk. Hoewel de afwaardering van de kredietwaardigheid van de grootste bank van Frankrijk geen direct effect heeft op de nationale rating geldt wel dat de kans groter wordt dat BNP Paribas ondersteund moet worden door de overheid en daarmee ook de kans groter wordt dat de Franse rating onder druk komt te staan.

Interactieve graphic: Europa in cijfers