Eis China: India, stop de oliedeal met Vietnam

De relatie tussen China en Vietnam is slecht. En nu willen India en Vietnam boren in een gebied waar China ook aanspraken op maakt.

China heeft India opgeroepen onmiddellijk te stoppen met plannen om samen met Vietnam naar olie en gas te boren in de Zuid-Chinese Zee. „India speelt met vuur en loopt het risico af te glijden naar een zeer gevaarlijke draaikolk”, waarschuwde gisteren de Chinese partijkrant, het Volksdagblad.

Het Indiase staatsbedrijf voor exploratie tekende vorige week een driejarig contract met Petro-Vietnam om in het Nam Con Son-gebied van de Zuid-Chinese Zee naar gas en olie te zoeken. Dit is een gebied waarop ook China aanspraak maakt.

China en India zijn grootverbruikers van olie en gas en concurreren om de toegang tot nieuwe voorraden. Voor Peking vormt de toegang tot de grote gas- en olievoorraden dichtbij het Chinese vasteland een politieke prioriteit. Claims van andere landen, waaronder de Filippijnen en Japan, zorgen ervoor dat er rond kwesties over de Zuid-Chinese Zee altijd een gespannen sfeer hangt. (NRC)