Dit is een artikel uit het NRC-archief

Wielrennen

Dit is de Tour de France van 2012

De routekaart van de Tour de France 2012.
De routekaart van de Tour de France 2012.

In Parijs presenteerde Christian Prudhomme vanmorgen het routeschema van de Tour de France van volgend jaar. Het is inderdaad het schema dat vorige week al lekte. “Ontworpen om de klimmers tijd te laten pakken op de tijdritspecialisten,” zei Prudhomme.

Grand Départ in Luik

Er wordt dit jaar gestart in Luik, België. Het peloton rijdt op zaterdag 30 juni een proloog van 6,1 kilometer die begint en eindigt in de Waalse stad. Luik was al de enige stad ter wereld die ooit de Ronde van Italië (Giro), de Ronde van Spanje (Vuelta) én de Tour te gast kreeg. In 2004 was de Tour er voor het laatst.

Sprinten in de eerste week

De tweede, vijfde en zesde etappe lijken geschikt voor de sprinters. De derde etappe moet met zes bergen het hoogtepunt van de eerste Tourweek worden. De zevende etappe, op 7 juli, eindigt met een stevige klim.

In etappe 8 worden zes beklimmingen gedaan, een dag later volgt de eerste tijdrit: 38 kilometer met aankomst in Besançon. Vervolgens wordt een een dag gerust.

Eerst de Alpen, dan de Pyreneeën

Na de rustdag is het klimmen geblazen in de Alpen: vooral in etappe 11 moeten mannen als Contador, Evans en de gebroeders Schleck aan de bak. Onder meer de Madeleine, de Croix de Fer en La Toussuire worden dan beklommen. Laatstgenoemde berg is finishplaats. Er volgen wat etappes die prooi voor vluchters (etappe 12 naar Annonay Davézieux) en sprinters kunnen zijn.

Dan de Pyreneeën. In etappe 16 kunnen de renners die het eindklassement willen winnen zich wederom niet verstoppen als de Aubisque, de Tourmalet, de Aspin en de Peyresourde op het programma staan.

‘Ontworpen om in de bergen een gat te slaan’

Volgens Prudhomme moeten de bergritten die het peloton dan door de Alpen en de Pyreneeën gevoerd hebben, genoeg zijn om een redelijke voorsprong op te bouwen op de tijdritspecialisten. Vertaald naar de Tour van dit jaar betekent dat: Andy Schleck moet na etappe 19 een aanzienlijke voorsprong op Cadel Evans hebben opgebouwd.

Want de voorlaatste etappe is een tijdrit, een specialisme van Evans (en in iets mindere mate van Contador). Dit jaar pakte de Australiër in die rit de gele trui over van Schleck. De afsluitende tijdrit van 2012 is 52 kilometer lang, van Bonneval naar Chartres.

En dan de tradionele slotrit naar Parijs, waarin het klassement niet meer zal verschuiven en de sprinters nog één keer los mogen. Als ze over de finish gaan, hebben 3480 kilometer afgelegd.

Even samenvatten

De Tour van 2012 bevat negen vlakke ritten, vier ‘overgangsritten’, vier gematigde bergetappes (waarvan één met aankomst bergop) en vijf échte bergetappes (waarvan twee met aankomst bergop). Er is een proloog, twee individuele tijdritten en twee rustdagen. Een ploegentijdrit is er in 2012 niet.

Het totaal van drie ritten die bergop finishen is één minder dan vorig jaar. De Tour van 2012 doet vijf bergen voor het eerst aan: La Planche des Belles Filles in Vosges, de Côte de Saulcy en de Col de la Croix in het Zwitserse Jura-gebergte, de Col du Grand Colombier in de Jura en de Mur de Péguère in de Pyreneeën.

Het experiment van de Tour van dit jaar, waarbij punten voor de groene sprinterstrui werden uitgedeeld op de finishlijn en bij een enkele tussensprint tijdens vlakke etappes, wordt voortgezet.