Dirigent Fischer krijgt prijs voor 'Het Geheim'

De Hongaarse dirigent Iván Fischer is de winnaar van de Ovatie (voorheen de VSCD Klassieke Muziekprijs). De prijs wordt door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties uitgereikt aan „de meest indrukwekkende live prestatie op klassieke muziekgebied in Nederland”. „Programmatisch vernuft gaat bij Fischer gepaard aan eclatante en fijnbesnaarde uitvoeringen”, aldus de jury, die onder meer bestaat uit directeuren en programmeurs van concertzalen.

Fischer spreekt vloeiend Nederlands en geeft hier regelmatig concerten, maar krijgt de prijs met name voor zijn uitvoering van Het Geheim bij het Koninklijk Concertgebouworkest in oktober 2010. Tijdens dat programma combineerde hij een scène uit Richard Wagners Lohengrin met de opera Blauwbaards Burcht van Béla Bartók.

„Ik ben ontzettend blij met deze toekenning”, reageert Fischer, „want dit programma betekent veel voor mij. In beide werken kom je mannen tegen die hun geheim niet willen prijsgeven aan hun vrouw.” Lohengrin verzwijgt tegenover Elsa dat hij een graalridder is, hertog Blauwbaard wil niet dat Judith de deuren van zijn burcht opent. „Deze mannen zijn niet meer van deze tijd: ze willen geadoreerd worden maar niet gekend. De vrouwen Elsa en Judith zijn juist heel modern, ze eisen juist openheid.”

Volgens Fischer vind je die houding ook bij artiesten. „Wij willen bewonderd worden, maar zouden ook meer moeten worden begrepen. Ik kies de kant van de vrouwen en vind dat artiesten geen geheimtaal mogen hebben tegenover het publiek. De muren moeten worden afgebroken.”

De overige genomineerden waren Mark Padmore en Kristian Bezuidenhout, Het Rias Kammerchor, Mariss Jansons, het Lets Radiokoor, ASKO|Schönberg, het Concertgebouworkest, en Reinbert de Leeuw met een Rotterdams/Haags conservatoriumorkest.