Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Deze Palestijnse gevangenen lopen nu weer vrij rond

De door Israël vrijgelaten Hamasstrijder Fakhri Barghouti werd vanmiddag als een held onthaald in Ramallah. Foto AP / Majdi Mohammed

Israël laat vandaag en de komende dagen 1.027 Palestijnse gevangenen vrij in ruil voor Gilad Shalit. We weten onderhand wel wie deze Israëlische soldaat is, maar welke prominente Palestijnse gevangenen komen er eigenlijk vrij?

Yehya al-Sinwar
Yehya al-Sinwar werd in 1962 geboren in het vluchtelingenkamp Khan Younis in de Gazastrook. Hij kreeg levenslang voor de ontvoering en moord op de Israëlische soldaat Nachshon Wachsman in 1994. In de jaren tachtig richtte hij een veiligheidsdienst, de Majd, op kort na de oprichting van Hamas. De Majd ging achter Palestijnen aan die verdacht werden van collaboratie met Israël, veel van deze ‘verraders’ vonden daarbij de dood. Sinwar wordt gezien als de meest prominente gevangene die wordt vrijgelaten door Israël. De broer van Sinwar, Mohammed Al-Sinwar, is commandant van de gewapende tak van Hamas en wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de gijzeling van Shalit.

Yehya al-Sinwar wordt geëerd op de officiële site van de gewapende tak van Hamas.Yehya al-Sinwar wordt geëerd op de officiële site van de gewapende tak van Hamas.

Qahera Assadi

Qahera Assadi uit Jenin op de Westbank werd in 2002 gearresteerd en aangeklaagd voor het rekruteren van terroristen, het smokkelen van wapens en het escorteren van zelfmoordenaars naar plekken waar ze vervolgens aanslagen pleegden. Assadi werd gezien als steunpilaar van de Islamitische Jihad en werd tot drie keer levenslang plus dertig jaar celstraf veroordeeld.

Amana Mona

De Palestijnse activiste Mona lokte in januari 2001, toen ze 24 jaar was, via een chatroom een 16-jarige Israëlische jongen naar de Westbank met de belofte dat ze seks zouden hebben. In plaats daarvan schoot ze hem dood. Mona kreeg daarvoor een levenslange celstraf.

Ahlam Tamimi

Voordat Ahlam Tamimi zich aansloot bij de gewapende tak van Hamas, werkte zij als verslaggever bij een lokaal televisiestation. De in 1980 geboren Tamimi is veroordeeld voor het coördineren van zelfmoordaanslagen en wordt er ook van beschuldigd zelfmoordenaars naar de locatie vervoerd te hebben. Een van die locaties zou een pizzeria in Jeruzalem zijn waar in 2001 vijftien mensen omkwamen. Tamimi werd veroordeeld tot zestien keer levenslang. Volgens een Palestijnse bron wordt zij verbannen naar Jordanië.

Ahlam Tamimi (rechts) met haar broer Nizar al-Tamimi, die ook wordt vrijgelaten.Ahlam Tamimi (rechts) met haar broer Nizar al-Tamimi, die ook wordt vrijgelaten.

Mohammed Al-Sharatha

Al-Sharatha werd in 1957 geboren in het vluchtelingenkamp Jabalya in het noorden van Gaza en was de leider van een speciale elite-eenheid van Hamas die twee Israëlische soldaten kidnapte en vermoordde. In 1989 werd hij door Israël gearresteerd en tot driemaal levenslang plus dertig jaar cel veroordeeld.

Karim, Maher en Sami Younis

De broers Karim en Maher Younis werden in 1983 schuldig bevonden aan de moord op de Israëlische soldaat Avi Bromberg, die in 1980 verdween nadat hij zijn militaire basis op de Golanhoogvlakte had verlaten. Ze werden ter dood veroordeeld, maar die straf werd later omgezet in levenslang. De vader van de broers, de 78-jarige Sami Younis, is waarschijnlijk de oudste Palestijn die door Israël gevangen werd gehouden. Hij werd veroordeeld voor het ondersteunen van het kidnappen van Bromberg.

Nael Al-Barghouthi

Al-Barghouthi wordt gezien als een vaderfiguur voor vele Palestijnse gevangenen. Hij werd in 1978 opgepakt en bracht 33 jaar achter de tralies door. “Na dertig jaar gevangenschap, zijn wij gewoon soldaten die terugkeren naar hun bases”, zei Al-Barghouthi tegen een Palestijnse krant nadat hij van zijn aanstaande vrijlating had gehoord.