De iPhone 4S begrijpt bijna alles en luistert naar iedereen

Apple komt met een snellere iPhone 4S en vernieuwt het besturingssysteem. Opvallendste verandering is Siri, een assistent die vragen en opdrachten begrijpt: „Wat is de zin van het leven?”

The Apple's latest iPhone 4s is available to the US customers on October 14, 2011 in California. AFP Photo / Kimihiro Hoshino AFP

Afgaande op de lange rij voor de Apple Store in hartje Silicon Valley is de nieuwe iPhone 4S bij voorbaat een succes. Afgelopen weekeinde ging het toestel in de VS in de verkoop en er zijn er in het eerste weekeinde 4 miljoen van verkocht. Het zijn cijfers waarover de onlangs overleden oprichter van Steve Jobs ongetwijfeld tevreden zou zijn.

De iPhone 4S liet lang op zich wachten. Dat kan niet aan het ontwerp hebben gelegen want het opvallende design van de iPhone 4 – opgetrokken uit glas en metaal – is niet veranderd. Van buiten is het enige verschil een extra onderbreking in de antenne rondom.

Het scherm van de 4S heeft een hoge resolutie maar komt wat krap over als je het vergelijkt met de Android- en Windows Phone-concurrentie. Van binnen is de iPhone 4S wel verbeterd. Een A5-processor zorgt voor meer snelheid bij geavanceerde apps zoals games, video- en fotobewerking en audiosoftware, maar de huidige iPhone 4 voelt nog niet traag aan. Net als zijn voorganger maakt de iPhone 4S bovengemiddeld goede foto’s en video’s in vergelijking met andere smartphones, nu met een hogere resolutie.

In de VS is ‘Siri’ de grote trekker van de iPhone 4S. Deze virtuele assistent voert spraakopdrachten uit zoals het samenstellen en voorlezen van berichten, afspraken toevoegen aan de agenda of contactpersonen bellen. Bijzonder is dat Siri geen specifieke commando’s nodig heeft – zoals dat wel bij Android het geval is – maar uit de context kan opmaken wat de bedoeling is. Je kunt dus gewoon formuleren – mits dat in het Engels of Duits gebeurt want andere talen ondersteunt Siri nog niet. ‘Maak een afspraak voor morgenmiddag twee uur met Jack’ en Siri voegt de daad bij het woord. Een vrouwenstem bevestigt de opdracht of zoekt het antwoord van een vraag op in een browser.

Het systeem werkt niet in lawaaierige omgevingen of op plekken waar je geen internet hebt – spraakopdrachten worden in een datacenter geanalyseerd. Siri uitproberen in een volle winkel is geen goed idee, hoewel het toch lukt om al pratend een agendapunt in te voeren, het weerbericht voor morgen op te roepen en het antwoord te krijgen op de vraag what is the meaning of life. (Siri heeft daar een paar variaties op). Apple liet al weten dat spraakherkenning nog volop in ontwikkeling is – in feite is het nog een testversie, fluistert een verkoopster. Toch zijn de Amerikaanse reacties op Siri erg enthousiast. Apple verkoopt Siri als een unieke functie voor de iPhone 4s, maar het werkt met een omweg ook op oudere modellen. Het eerste beveiligingslek van Siri is overigens al ontdekt: Macworld.com slaagde erin om een pijnlijke mail te versturen via een spraakopdracht op de iPhone van iemand anders. Siri luistert namelijk naar iedereen, niet alleen naar de eigenaar van de telefoon.

Tegelijk met de iPhone 4S verschijnt ook met een nieuw besturingssysteem iOS5 en synchronisatiedienst iCloud. Beiden ook op de iPhone 3GS en 4, die goedkoper wordt. De iPhone 4S is stevig aan de prijs. Vooral het optionele 64 GB flashgeheugen is een dure upgrade (in de VS moet je 399 dollar bijbetalen bij een abonnement). De 16 GB versie kost 199 dollar. Nederlandse prijzen volgen als het toestel eind oktober in de verkoop gaat.

Marc Hijink

Lees meer over de iPhone 4S op nrc.nl/tech

    • Marc Hijink