'De instroom van Oost-Europeanen kan beter'

De Benelux moet zich verenigen om de toestroom van Oost-Europeanen beter te laten verlopen.

Nederlandse en Vlaamse ministers, burgemeesters en wethouders hebben gisteren een samenwerkingsverklaring ondertekend om de toestroom van Oost-Europese arbeidsmigranten in goede banen te leiden. Het gaat volgens de woordvoerder van een van de ondertekenaars, minister Henk Kamp (sociale zaken, VVD), om een eerste stap. „Wij hopen dat de rest van België en Luxemburg zich hierbij aansluiten.”

Doordat EU-burgers niet mogen worden geweerd, is er de laatste jaren een sterke instroom van EU-burgers uit Midden- en Oost-Europa. Volgens de woordvoerder zijn malafide uitzendbureaus die hun personeel onderbetalen een voorbeeld van een probleem dat gezamenlijk beter aangepakt kan worden. „Want als je dat hier aanpakt, wijken ze uit naar België.”

De ondertekenaars willen verder de toestroom van migranten in kaart brengen, voorkomen dat problemen worden doorgeschoven naar een andere stad en het „al te rooskleurig beeld van de Benelux” onder arbeidsmigranten bijsturen. (Novum)