'De hoogste waardering in mijn genre'

Het spande erom, maar bij haar vierde nominatie won Esther Verhoef gisteren eindelijk de NS Publiekprijs.

Cover van het boek Déjà vu van Esther Verhoef
Cover van het boek Déjà vu van Esther Verhoef

Drie keer eerder was Esther Verhoef genomineerd voor de NS Publieksprijs. „Eigenlijk had ik de hoop al opgegeven dat ik hem ooit zou winnen”, zei de gisteravond voor Déjà vu bekroonde thrillerschrijfster vanmorgen. „De NS Publieksprijs is de hoogste waardering die je kunt ontvangen in mijn genre. Met Rendez-vous en Close-up had ik al een thriller-publieksprijs gewonnen, en met Onder Druk, onder de naam Escober, een juryprijs. De NS Publieksprijs overstijgt deze prijzen omdat hij door alle genres heen gaat.”

Verhoef is al jaren een van de best verkopende en door critici meest gewaardeerde thrillerschrijfsters van Nederland.

Naast misdaadboeken onder haar eigen naam – die ze in deze krant ooit karakteriseerde als ‘Verhoef light’ – publiceert ze samen met haar echtgenoot actiethrillers onder het pseudoniem Escober. „Ik schrijf over wat me op een bepaald moment bezighoudt. Nu schrijf ik aan een roman die hopelijk nog voor de zomer kan verschijnen. Escober is springlevend, Berry en ik zitten vol ideeën en popelen om ermee aan de slag te gaan. Maar boeken als Chaos en Ongenade vergen enorm veel toewijding van ons allebei, dag in, dag uit, maandenlang achtereen. Met drie pubers in huis is dat voorlopig een utopie.”

In Déjà vu gaat een jonge journaliste die haar baan kwijt is geraakt naar Frankrijk om uit te huilen bij een vriendin. Deze blijkt verdwenen. Als de journaliste op onderzoek gaat, komt ze zelf in gevaar.

Verhoef won de stemming voor de 25ste Publieksprijs, die 7.500 euro bedraagt, met 20,3 procent van de 66.000 uitgebrachte stemmen. Dat is tweemaal zoveel als bij de verkiezing van vorig jaar. De andere genomineerden waren Bonita Avenue van Peter Buwalda, Congo van David Van Reybrouck, Vaslav van Arthur Japin, Wij zijn ons brein van Dick Swaab en Zomerhuis met zwembad van Herman Koch. De Stichting CPNB wil de precieze stemverhouding niet prijsgeven, maar het relatief lage percentage voor de winnaar duidt op een nek-aan-nekrace. Recente winnaars als Simone van der Vlugt (Op klaarlichte dag), Herman Koch (Het diner) en Arthur Japin (De overgave) kregen rond de 25 procent van de stemmen.

Arjen Fortuin