Clinton belooft Libië miljoenen extra hulp bij bezoek aan Tripoli

Clinton bezocht vandaag in Tripoli onder meer een ziekenhuis met soldaten die gewond raakten in de strijd tegen Gaddafi. Foto AFP / Kevin Lamarque

De Verenigde Staten bieden de Libische interim-regering voor miljoenen dollars extra hulp aan voor de opbouw van een democratische staat. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton bekend bij een verrassingsbezoek aan hoofdstad Tripoli.

Clinton was de hele dag in Tripoli en sprak onder anderen met de leider van de Nationale Overgangsraad, Mahmoud Jibril. Ze zegde in gesprekken met hem 11 miljoen dollar extra hulpgelden toe naast de ongeveer 135 miljoen dollar die de VS al eerder beschikbaar hadden gesteld. Het extra toegezegde geld is bedoeld voor medische hulp aan gewonde soldaten en ook voor de pogingen van de Libische regering te verhinderen dat wapens uit de burgeroorlog in handen vallen van terroristen.

Clinton: we hopen dat Gaddafi snel gedood kan worden

Clinton sprak voorafgaand aan haar ontmoeting met leden van de Libische regering ook over Moammar Gaddafi, de voormalige Libische leider die nog altijd spoorloos is. In ongewoon harde bewoordingen zei de Amerikaanse minister te hopen dat hij snel gedood of gevangengenomen kan worden. “Het belangrijkste is nu dat ervoor gezorgd wordt dat Gaddafi en zijn regime niet langer de mogelijkheid hebben het nieuwe Libië te ontregelen”, aldus Clinton.

Tijdens haar bezoek benadrukte Clinton de rol die de VS hebben gespeeld in het verdrijven van Gaddafi en ze zei dat de Libiërs op steun van Amerika kunnen blijven rekenen:

“Ik ben trots om hier op de grond van een vrij Libië te staan. De Verenigde Staten waren trots om achter jullie te staan in jullie strijd voor vrijheid en we zullen achter jullie blijven staan wanneer jullie op dit pad verder gaan.”