Blauwe kaas uit Nooitgedacht

Afgelopen maandag ging het hier over New York Times-journalist Mark Bittman, die onlangs in Nederland was om te schrijven over onze nationale keuken. Naast een stuk over restaurants in Amsterdam wilde hij ook aandacht besteden aan Dutch home cooking. Kom maar naar Den Haag, schreef ik hem. En dat deed hij. Maar wat te koken

Afgelopen maandag ging het hier over New York Times-journalist Mark Bittman, die onlangs in Nederland was om te schrijven over onze nationale keuken. Naast een stuk over restaurants in Amsterdam wilde hij ook aandacht besteden aan Dutch home cooking. Kom maar naar Den Haag, schreef ik hem. En dat deed hij.

Maar wat te koken voor een Amerikaan die kennis wil maken met de Hollandse pot? Erwtensoep? Daarvoor was het begin oktober nog veel te mooi weer. Boerenkool? Zelfde bezwaar. Spekpannenkoeken met stroop dan? Op een of andere manier leek me dat voor iemand uit New York, waar je op iedere straathoek kunt ontbijten met stapels luchtige pancakes, krokante bacon en gouden maple syrup niet echt een revolutionair gerecht.

Ik besloot in conclaaf te gaan met Eke Mariën, eigenaar van Boerenjongens, een eetwinkel met Hollandse inslag op IJburg. Witlofsoep, stelde hij voor, met een rauwmelkse blauwe kaas uit het Drentse plaatsje Nooitgedacht. Goed plan, maar er moest nog meer op tafel komen. Omdat het die week Leidens Ontzet was geweest, kozen we voor hutspot. Vooraf zouden we iets kleins maken met aardappel en haring, en als toetje hangop van karnemelk met boerenjongens.

Zo gezegd zo gedaan, en het werd een leuke middag. Mark Bittman bleek razendsnel aardappels te kunnen schillen. Voor de gezelligheid had ik ook Jelle Brandt Corstius uitgenodigd – hij is een groot fan van Bittmans werk – en die verzorgde het entertainment door verhalen op te dissen over walvisblubber, schapenhersenen en andere obscure hapjes die hij op zijn vele reizen heeft geproefd.

Onderstaand recept voor witlofsoep is van Eke Mariën. Alleen de rauwe witlof als garnering is een eigen toevoeging, omdat het me aardig leek de soep nog iets knapperigs en fris mee te geven. De blauwe kaas kan elke soort zijn, maar liefst natuurlijk eentje van Nederlandse makelij.

Houd een klein handje van de gesneden witlof apart voor de garnering. Fruit de rest van de witlof plus de ui in de boter tot ze glazig zien. Fruit de aardappelblokjes een paar minuten mee. Blus af met wijn en voeg de bouillon en laurier toe. Laat de soep afgedekt 40 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder de laurier en pureer de soep met een staafmixer. Meng de room met de eidooiers en giet langzaam bij de hete soep. Roer goed, maar laat de soep niet meer koken. Breng op smaak met peper en zout.

Serveer de soep bestrooid met blauwe kaas, rauwe witlofreepjes en bieslook.

Witlofsoep

500 g witlof, in reepjes

1 grote ui, gesnipperd

50 g boter

2 middelgrote aardappels, in blokjes

2 dl witte wijn

1 liter kippenbouillon

2 blaadjes laurier

2 dl slagroom

3 eidooiers

50 - 75 g blauwe kaas, verkruimeld

handje bieslook, fijn-gesneden