Birma laat voor het eerst in 49 jaar vakbonden toe

De wet is een nieuwe stap in het hervormingsproces in Birma.

Werknemers in Birma mogen voor het eerst in 49 jaar vakbonden vormen en staken. De regering heeft een wet goedgekeurd die dat toestaat.

In elk bedrijf met meer dan dertig werknemers mag het personeel zich organiseren. Zij moeten twee weken van tevoren aankondigen dat ze gaan staken en aangeven hoeveel werknemers met de staking zullen meedoen. Werknemers in enkele ‘essentiële industrieën’ zoals gezondheidszorg, de brandweer, de watervoorziening en telecommunicatie, mogen niet staken. Het wordt werkgevers verboden om een werkplek waar gestaakt wordt te sluiten.

De Wereld Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties en oppositiepartij Nationale Liga voor Democratie hebben de nieuwe wet verwelkomd. De ILO-vertegenwoordiger in Birma, Steve Marshall, sprak van een „buitengewoon positieve stap”. De Birmese autoriteiten hadden volgens hem vooraf ook advies ingewonnen bij de ILO.

De wet is een nieuwe stap in het hervormingsproces waarmee de Birmese regering sinds enkele maanden is begonnen. Vorige week heeft het regime ruim tweehonderd politieke gevangenen vrijgelaten. De oppositie roept de regering op om ook de overgebleven 1.700 opgesloten dissidenten amnestie te geven. (NRC)