Bezoek Oekraïense president aan Brussel afgeblazen

De president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, tijdens een bezoek aan de stad Kamjanets-Poldisky. Foto AP / Andriy Mosienko

De Europese Unie heeft een voor donderdag gepland bezoek van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj aan Brussel afgeblazen. Dit heeft een delegatie van de EU in de Oekraïense hoofdstad Kiev vandaag bekendgemaakt. Dat meldt persbureau AP.

Dat Janoekovitsj op dit moment niet welkom is in Brussel houdt verband met de zaak rond ex-premier Julia Timosjenko. Timosjenko werd vorige week tot zeven jaar celstraf veroordeeld wegens ambtsmisbruik. Volgens de ex-premier wordt zij vervolgd om puur politieke redenen. De EU en de Verenigde Staten zijn het met haar eens.

De EU-delegatie zei te hopen dat een bezoek van Janoekovitsj wel mogelijk is “op het moment dat de omstandigheden gunstiger zijn om vooruitgang te kunnen boeken op het gebied van de bilaterale betrekkingen”.