Belegger moet oppassen voor te veel optimisme

De markten hebben zich op krachtige wijze hersteld, na aan de rand van de afgrond te hebben gestaan. Beleggers hebben er blijkbaar veel vertrouwen in dat de eurozone een big bazooka (groot kanon) uit de kast zal halen om zijn schuldencrisis op te lossen. Maar een Europese oplossing is moeilijk te verwezenlijken. Het risico bestaat dat de eurotop van komend weekeinde zal teleurstellen – en dat de beurzen weer zullen wegkwijnen.

Het herstel van deze maand is indrukwekkend geweest. Op 4 oktober stond de S&P 500-index meer dan 20 procent lager dan op de piek van 29 april – zodat er duidelijk sprake was van een bear market (pessimistische stemming).

Sindsdien heeft de S&P echter in nog geen twee weken tijd 14 procent teruggewonnen, aangevuurd door de hoop dat het plan om de Europese banken van nieuw kapitaal te voorzien een teken was dat de eurozone eindelijk greep zou gaan krijgen op haar problemen. De aandelenkoersen over de hele wereld hebben geprofiteerd: de MSCI-index voor alle landen is in de tweede week van oktober met 5,4 procent gestegen, zijn beste prestatie in meer dan een jaar.

De haast om shortposities af te dekken heeft de opleving waarschijnlijk versneld. De Commodity Futures Trading Commission (commissie voor de handel in termijncontracten voor grondstoffen) meldde op 14 oktober dat de netto shortposities van handelaren in de euro in een week tijd met 10,7 procent waren gedaald.

De euro, die van een koers van 1,45 dollar op 29 augustus was gekelderd naar 1,32 dollar op 3 oktober, is weer opgekrabbeld naar 1,38 dollar. De zwakkere dollar heeft ook de grondstoffenprijzen gestimuleerd, die tussen 3 en 14 oktober met 6,9 procent zijn gestegen, aldus de index van Reuters Jefferies.

Maar de stijging van de beurskoersen zal uitsluitend duurzaam blijken als de leiders van de eurozone op de top in Brussel daadwerkelijk met de beloofde samenhangende oplossing zullen komen. De voortekenen zijn niet onverdeeld gunstig. De overheden lijken een soort consensus te hebben bereikt over een plan dat een grotere korting voor de schuldeisers van Griekenland inhoudt, naast een herkapitalisering van de banken en het uitbreiden van het steunfonds, de Europese Financiële Stabiliteits Faciliteit (EFSF).

Maar voor zo’n plan moeten nog steeds meerdere hordes worden genomen, voordat het ten uitvoer kan worden gebracht. En de staat van dienst van de eurozone is weinig bemoedigend als het gaat om het zetten van beslissende stappen.

Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van Financiën, heeft gewaarschuwd dat de maatregelen geen ultieme oplossing voor de crisis zullen zijn. Beleggers kunnen daar beter nota van nemen.

Als de hoop vervliegt, kan het herstel van de afgelopen twee weken makkelijk in zijn tegendeel omslaan.

Ian Campbell

Vertaling Menno Grootveld