Bani Walid valt na wekenlange strijd

De Libische woestijnstad Bani Walid, waar medestanders van de Libische ex-leider Moammar Gaddafi zich hadden verschanst, is gisteren na wekenlange strijd in handen gevallen van de nieuwe machthebbers. Dit hebben onafhankelijke westerse persbureaus vanmorgen gemeld.

Verslaggevers van het persbureau Reuters berichtten dat de vlag van het overgangsbewind vanmorgen boven het centrum van Bani Walid wapperde en dat ze nergens nog tekenen van verzet hadden aangetroffen. Luid toeterend en triomfantelijk in de lucht schietend doorkruisten troepen van het nieuwe Libische overgangsbewind de stad.

Hier en daar stonden nog gebouwen in brand, mogelijk als gevolg van bombardementen door NAVO-vliegtuigen. Volgens verslaggevers van het persbureau AFP bood Bani Walid een spookachtige aanblik.

Aanvoerders van de troepen van het overgangsbewind zeiden dat Bani Walid voor 100 procent is „bevrijd”. Volgens andere berichten waren er echter hier en daar nog plekken in de stad waar weerstand werd geboden.

Bani Walid, dat zo’n 170 kilometer ten zuidoosten van Tripoli ligt, was een van de laatste bolwerken van de Gaddafi-getrouwen. De laatste belangrijke plaats die nu nog niet is veroverd door Gaddafi’s tegenstanders is de kustplaats Sirte. Daar wordt nog altijd hevig gevochten. Het grootste deel van de circa 75.000 bewoners is inmiddels gevlucht en er zouden nog maar 10.000 mensen in de stad verblijven.

Intussen hebben Libische Toearegs die vochten aan de zijde van Gaddafi zich bij Toearegs in het noordoosten van Mali gevoegd. Daar hebben ze volgens de BBC samen een nieuwe beweging opgericht, de Nationale Beweging voor de Bevrijding van Azawad, die onafhankelijkheid voor het woestijnachtige noorden van Mali nastreeft. De Malinese regering in Bamako maakt zich ernstige zorgen over de stabiliteit van het land. De nieuwe beweging heeft zich wel bereid verklaard tot overleg met de autoriteiten in Bamako. (Reuters, AP, AFP, BBC)