Apple boekt 54 procent meer winst, maar verkoop iPhone’s valt tegen

De terugval in de verkoop van het aantal iPhone's is een van de oorzaken van de enigszins tegenvallende cijfers van Apple. Foto AP / Eric Risberg

Apple heeft het afgelopen kwartaal een 54% hogere nettowinst geboekt. Het aantal verkochte iPhone’s bleef echter achter bij de verwachtingen van analisten. Apple verkocht het laatste kwartaal 17,1 miljoen iPhone’s. Dat is minder dan verwacht en ook minder dan de 20,3 miljoen die in het kwartaal daarvoor werden verkocht.

Het bedrijf van de onlangs overleden Steve Jobs boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 6,6 miljard dollar, oftewel 7,05 dollar per aandeel. Vorig jaar in dezelfde periode was dat 4,32 miljard dollar, oftewel 4,64 dollar per aandeel.

De omzet van Apple steeg met 39 procent tot 28,27 miljard ten opzichte van 20,34 miljard een jaar eerder. Analisten hadden vooraf een winst van 7,27 dollar per aandeel en een omzet van 29,3 miljard dollar verwacht.

De resultaten van Apple, die nog steeds verbazingwekkend zijn gezien de economische omstandigheden, vallen analisten tegen omdat het bedrijf de afgelopen kwartalen record na record wist te boeken. In het afgelopen kwartaal, dat van juli tot september liep, werden echter geen nieuwe iPhones en iPad’s op de markt gebracht, wat een verklaring voor de mindere resultaten zou kunnen zijn.