Ammodo verstrekt eerste subsidies

Het nieuwe fonds voor culturele en maatschappelijke projecten Ammodo heeft subsidies verstrekt aan Het Nationale Ballet, muziekgezelschap Combattimento Consort Amsterdam, de Nieuwe Kerk in Amsterdam en onderzoek op intensivecareafdelingen voor kinderen in ziekenhuizen.

Het fonds maakt niet bekend hoeveel geld de aanvragers krijgen. Van de 15 miljoen die dit jaar beschikbaar is, kunnen nog verschillende andere projecten worden gesteund, aldus een woordvoerder.

De Nieuwe Kerk ontvangt geld voor de tentoonstellingsserie Het Meesterwerk Van De Nieuwe Kerk, waarbij steeds één kunstwerk van topniveau wordt geëxposeerd (op dit moment Rembrandts Heilige familie uit de Hermitage). Het Nationale Ballet ontvangt steun voor Het Nieuwe Werken Festival – Present(s), een project waarbij tien toonaangevende internationale choreografen nieuw werk maken en het publiek zo laat kennismaken met de vernieuwende facetten van het hedendaagse ballet.

Zakelijk directeur Stijn Schoonderwoerd van Het Nationale Ballet: „Bij een project van deze omvang had een ander fonds ons hoogstwaarschijnlijk niet gesteund. Dan hadden we het uit eigen middelen moeten doen, en de lat veel lager moeten leggen. Maar Ammodo waardeerde juist ons ambitieniveau, de vernieuwing en de internationale component. Dit fonds is een zeer welkome aanvulling in het landschap, zeker nu.”

Combattimento Consort ontving een bedrag voor de uitvoering van Händels opera Orlando. Deze internationale productie zou een samenwerking zijn met het Stanislavski Nemirovich-Danchenko Theater uit Moskou, maar dat trok zich in 2010 om economische redenen terug. Zakelijk directeur Tido Visser is „ontzettend blij” dat Combattimento steun krijgt van Ammodo. „Zonder deze bijdrage was dit project niet doorgegaan.”

Achter Ammodo zit de stichting Optas, voormalig eigenaar van het Rotterdamse Havenpensioenfonds. Het vermogen van die stichting is belegd, en de opbrengst wordt gebruikt voor subsidies aan kunst en wetenschap. Het was nu 15 miljoen euro, maar dat kan jaarlijks variëren.