Aantal asielzoekers stijgt wereldwijd, maar niet door Arabische Lente

Vluchtelingen in het zuiden van Somalië, waar droogte de lokale bevolking al maanden teistert. Foto AFP / Mohamed Abdiwahab

Het aantal verwachte asielaanvragen stijgt dit jaar naar verwachting tot 420.000, het hoogste aantal in acht jaar. De stijging is echter niet te verklaren door de politieke onrust in de Arabische wereld, zo meldt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Het aantal asielaanvragen is in de eerste helft van 2011 weliswaar met zeventien procent gestegen, maar de meeste aanvragen kwamen uit gebruikelijke vluchtelingenlanden als Afghanistan, waar 15.300 asielzoekers vandaan kwamen. China was de op een na grootste bron van asielaanvragen, namelijk 11.700. Op de derde plaats staan Servië en Kosovo met samen 10.300, gevolgd door Irak met 10.100 en Iran met 7600.

In de Arabische landen waar volksopstanden plaatsvonden of nog altijd plaatsvinden is geen opvallende stijging van het aantal asielaanvragen te zien. Er zijn wel stijgingen, bijvoorbeeld vanuit Tunesië en Libië, waarvandaan respectievelijk 4600 en 2000 meer aanvragen kwamen. Toch noemt het UNHCR de impact van de Arabische Lenten “beperkt”.

De belangrijkste bestemmingen voor asielzoekers in de eerste helft van 2011 waren de Verenigde Staten met 36.400 aanvragen, gevolgd door Frankrijk met 26.100 en Duitsland 20.100. Europa kreeg als continent het meeste aanvragen te werken: 73 procent van het totaal aantal aanvragen. Alleen op het Australische continent werden minder aanvragen gedaan: van 6300 in 2010 naar 5100 dit jaar.