109 Voetballers positief getest op WK onder 17

Volgens de FIFA zijn de ruim honderd positieve gevallen het gevolg van het eten van besmet vlees.

Meer dan honderd voetballers zijn afgelopen zomer tijdens het wereldkampioenschap voor spelers onder 17 jaar in Mexico positief bevonden op clenbuterol. Wereldvoetbalbond FIFA maakte gisteren bekend dat bij 109 van de 208 geteste spelers het verboden middel is aangetroffen. De positieve gevallen zijn waarschijnlijk het gevolg van het eten van besmet vlees.

De FIFA is verbaasd over de resultaten, maar is niet van plan om stappen te ondernemen. „Dit is geen dopingprobleem, maar een gezondheidsprobleem”, zei een woordvoerder. Ook antidopingwaakhond WADA wil de zaak laten rusten. In Mexico wordt clenbuterol op grote schaal gebruikt om het vee sneller te laten groeien.

Van de Mexicaanse spelers testte overigens niemand positief. Zij hadden uit voorzorg besloten tijdens het toernooi alleen vis en groente te eten. Mexico won het toernooi door in de finale Uruguay te verslaan. (Novum, AP)