Ze kan alleen maar lachen na tweede Europese titel

Tafeltennisster Li Jiao is in het Poolse Gdansk voor de tweede keer in haar carrière Europees kampioen geworden. De 38-jarige Nederlandse van Chinese afkomst was gisteren in de finale met 4-3 te sterk voor Irene Ivancan uit Duitsland. Jiao veroverde eerder dit toernooi al goud met het Nederlandse vrouwenteam in het landentoernooi.

Vanuit een taxi, op weg naar een Chinees restaurant in het nabijgelegen Sopot, zei de ervaren tafeltennisster gisteren dat ze „superblij” is met het behalen van haar tweede Europese titel in het enkelspel. „Ik kan alleen maar lachen. Ik had nooit gedacht dat ik zo veel kon lachen.” Ze vierde gisteren een klein feestje in het restaurant. Na de finale belde ze gelijk met haar ouders in China.

Na Bettine Vriesekoop (in 1982 en 1992) is Li Jiao de tweede Nederlandse met twee keer EK-goud in het individuele toernooi. In 2007 won Li Jiao in Belgrado haar eerste individuele Europese titel.

1Welke titel is mooier, deze of die van vier jaar geleden?

Li Jiao: „Elke titel is mooi. In 2007 was het de eerste keer. Nu heb ik bevestigd dat ik het nog steeds kan. De laatste jaren heb ik met bondscoach Chen Zhibin intensief aan mijn techniek voor al mijn slagen gewerkt. Ik ben nog beter geworden.”

2Bij het wereldkampioenschap tafeltennis in mei in Rotterdam werd je al in de derde ronde uitgeschakeld. Waarom lukte het nu wel?

„Het WK was aan het einde van het seizoen, de accu was toen een beetje leeg. Ik was moe, en mentaal en fysiek was ik niet sterk. Nu was ik scherp, fit en fris in mijn hoofd.”

3Jullie hebben nu voor de vierde keer op rij het EK voor landenteams gewonnen. Vind je dat de prestaties van de Nederlandse tafeltennissters wel voldoende gewaardeerd worden?

„Wat een lastige vraag, ik wil nu eerst genieten. Maar ja, de waardering is wel te laag. We hopen op meer aandacht voor het vrouwentafeltennis. We willen dit jaar Sportploeg van het Jaar worden.”

4Je bent nu 38. Hoe lang ga je nog door met tafeltennis?

„Zolang ik er nog plezier in heb. Als ik het na de Olympische Spelen in Londen nog leuk vind, en ik blijf me verbeteren, dan ga ik verder.”

    • Steven Verseput