Westbroeks ster straalt in heftig 'La Gioconda'

La Gioconda, met o.a. Eva-Maria Westbroek, Radio Filh. Orkest, Groot Omroepkoor, Nationaal Jongenskoor en Kinderkoor o.l.v. Bruno Bartoletti. Gehoord: 15/10 Concertgebouw Amsterdam. ****

Eva-Maria Westbroek was tijdens de ZaterdagMatinee de triomfantelijke ster in de titelrol van La Gioconda van Ponchielli, die ze voor het eerst zong. Haar zesde, hartstochtelijk en ovationeel toegejuichte Matinee-optreden leidde tot ouderwetse publieke euforie. Ook omdat Westbroek werd omringd door een cast met tal van grote stemmen, voortreffelijke koren en een gedreven orkest onder leiding van de energieke Bartoletti.

La Gioconda (1876), een lange en grootschalige opera, heeft een larmoyant en grotesk verhaal over de zangeres Gioconda. Ze redt uiteindelijk haar rivale in de liefde en pleegt zelfmoord. Dat gebeurt in breed stromende meeslepende melodieën en heftig drama. Hoogtepunten zijn de beroemde Urendans en de wanhopige aria Suicidio!, waarmee de vierde en laatste acte begint.

Voordien maakte Westbroek al veel indruk met haar dramatische, soms furieuze zingen en haar moeiteloze hoogste noten. Maar in die laatste akte steeg ze tot grootse hoogte in de voortdurend wisselende emoties, van diepste ontreddering tot verheven opofferingsgezindheid.

De hele cast was top, zangers die actief zijn op de belangrijke podia van de wereld. De jonge tenor Riccardo Massi (Enzo) gaat met zijn soepel krachtige stem een glorieuze toekomst tegemoet.

    • Kasper Jansen