Voor Occupy-nieuws: kijk naar Russia Today

Toen ik zaterdag zelf even ging kijken op het Amsterdamse Beursplein, had het nog weinig van een wereldrevolutie. Hooguit duizend mensen met tentjes, die de woorden van een spreker zin voor zin herhalen, zoals we dat kennen van de beelden van Occupy Wall Street in New York. Het is makkelijk ironiseren over dit Amsterdamse filiaal, maar tegelijkertijd voelde je je op het Beursplein toch maar mooi deel van een mondiale beweging, die – in de woorden van de Sloveense filosoof Slavoj Zizek – aangeeft „dat het huwelijk tussen democratie en kapitalisme voorbij is”.

In het zondagse discussieprogramma Buitenhof zat de Belgische schrijver David Van Reybrouck, die een soort burgerdiscussieforum wil oprichten: G1000. Van Reybrouck toonde zich bezorgd dat Occupy geen vertrouwen toont in partijen en vakbonden. Merkwaardig, want de revolutionaire betekenis van Occupy ligt er nu juist in dat deze breekt met de hegemonie van het marktkapitalisme als ideologie, waarbij partijen en vakbonden zich hebben aangesloten.

Vanuit soortgelijke huiver was de aandacht die tv-nieuwszenders als BBC World, CNN en Sky gisteren aan de vaak grote betogingen en bezettingen in tachtig wereldsteden besteedden opvallend bescheiden. Maar een bezitter van een satellietschotel heeft uitwijkmogelijkheden. In de categorie lunatic fringe is er de Iraanse regeringszender Press TV: volgens ayatollah Khamenei probeert de Amerikaanse regering met de ophef over Iraanse betrokkenheid bij het plan voor de moord op een ambassadeur de aandacht af te leiden van Occupy Wall Street.

Vrij goede verslaggeving over de Occupy-beweging bij het Russische nieuwsstation Russia Today (RT), dat in tal van hotspots aanwezig is met verslaggevers. Zo deed RT geloofwaardig live verslag van charges met politiepaarden tegen betogers op Times Square in New York en van honderden arrestaties in Chicago – gebeurtenissen die ik verder nergens heb teruggezien. De gekozen beeldtaal is onmiskenbaar die van westerse verslaggeving uit Egypte eerder dit jaar, inclusief YouTube-beelden van politiewreedheden, zoals een motoragent die een demonstrant overrijdt. Wel een verontrustend vooruitzicht dat ik voor uitvoerig nieuws over de Occupy-beweging afhankelijk raak van een Russische zender onder regeringstoezicht.

Overigens was bijna elke mede-Amsterdammer die ik sprak even langs het Beursplein gelopen en daar met een sympathiek gevoel vandaan gekomen. Er zijn in de wereldgeschiedenis revoluties met minder begonnen.

Raymond van den Boogaard vervangt deze week Hans Beerekamp.

    • Raymond van den Boogaard