Vermoedelijke schutter Willem Endstra opgepakt - ook twee aanhoudingen wegens betrokkenheid

Technische Recherche bij de auto van Endstra na de moord op de 'bankier van de onderwereld' in 2004. Foto NRC / Maurice Boyer

Een 47-jarige Rus die mogelijk Willem Endstra heeft doodgeschoten is in het buitenland opgepakt. Dat meldt de politie Amsterdam-Amstelland. Ook arresteerde de politie vandaag twee mensen op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie op de vastgoedmagnaat in 2004.

De man is aangehouden na een internationale signalering. Het Openbaar Ministerie heeft om de uitlevering van de man verzocht. Chef Regionale Recherche Arno Julsing spreekt op de website van politie Amsterdam-Amstelland van een belangrijke doorbraak. Julsing:

“De aanhouding van de vermoedelijke schutter is een belangrijke doorbraak in het al lang lopende onderzoek. De brutale liquidatie van Endstra heeft veel impact gehad. Daarom hebben we de afgelopen jaren alle onderzoeksmogelijkheden in binnen- en buitenland benut om uiteindelijk tot deze aanhouding te komen. Ik verwacht een snelle uitlevering aan de Nederlandse autoriteiten.”

Nog twee aanhoudingen wegens betrokkenheid bij de zaak

Vandaag werd wegens betrokkenheid bij de moord ook een 31-jarige man uit Alkmaar aangehouden. Het gaat om Özgür C., die al eerder voor betrokkenheid bij de moord is aangehouden. Dat bevestigt zijn advocaat Nico Meijering.

Aan het einde van de middag is er ook een derde verdachte opgepakt. Het gaat om een 27-jarige Ali N., de neef van C., bevestigt zijn advocaat Brigitte Roodveldt aan persbureau Novum. Hij werd eind 2006 ook al opgepakt voor betrokkenheid bij de liquidatie en heeft tot 2008 vastgezeten.

De Turkse broers werden eerder door getuigen aan de moord gelinkt. Van C. werd destijds een vingerafdruk gevonden op een parkeerbonnetje in een busje dat rond de moord zou zijn gebruikt. Of er nu nieuw bewijs is, is onduidelijk.

De advocaat van C., Nico Meijering, kon eerder op de dag ook nog niet zeggen waar C. van wordt verdacht en waar de nieuwe aanhouding op is gebaseerd. “We hebben het net gehoord en gaan er in galop met al onze spullen naartoe”, zei hij vanmiddag.

‘Bankier van de onderwereld’

De vastgoedmagnaat Willem Endstra werd in 2004 voor zijn huis in Amsterdam doodgeschoten. Zijn bijnaam ‘bankier van de onderwereld’ dankte Endstra aan beroepscrimineel Johnny Mieremet. “Je kunt hem zien als de bank van de onderwereld. En Holleeder als de bewaker”, zei Mieremet in een interview in De Telegraaf in 2002, drie jaar voordat hij in Thailand werd doodgeschoten.

Tussen maart 2003 en eind januari 2004 sprak Endstra meerdere keren met de politie. De uitwerkingen van de zogenoemde Endstra Tapes vielen in handen van dagblad Het Parool. Endstra beweerde voor miljoenen te zijn afgeperst door Willem Holleeder. Ook hield hij Holleeder verantwoordelijk voor een aantal moorden.