Uitgelicht

Film

The Negotiator (F. Gary Gray, 1998, VS). Samuel L. Jackson is heerlijk als onderhandelaar in gijzelingszaken die er door corrupte collega’s ingeluisd wordt. Hij gijzelt dienders van Internal Affairs om de waarheid boven water te krijgen, in een overigens tamelijk clichématige politiefilm. Ook met Kevin Spacey.Veronica, 20.30-23.15u.

Toys (Barry Levinson, 1992, VS). Ogenschijnlijk door Playmobil gesponsorde decors en geëxalteerde improvisaties van Robin Williams kenmerken negende speelfilm van Levinson: een rare variant op Dr. Strangelove. Speelgoedfabriek legt zich toe op miniatuuroorlogstuig dat, op afstand bestuurd door Nintendo-kinderen, in echte oorlogen ingezet kan worden.RTL8, 20.30-23.05u.

Lacombe Lucien (Louis Malle, 1973, Frankrijk/Italië/West-Duitsland). Bekende, destijds in Frankrijk omstreden karakterstudie over een Franse collaborateur was vroege poging om de vermeende eenduidigheid van ‘goed’ en ‘fout’ te ondergraven. Een ideologisch onbeschreven blad (Pierre Blaise) wordt afgewezen door het verzet, treedt gekwetst in dienst van de Gestapo en komt in contact met Joodse onderduikers. Ook met Aurore Clément.TV5, 23.50-02.05u.

Babe: The Gallant Pig (Chris Noonan, 1995, Australië). Fabel met echte, sprekende dieren, naar een kinderboek van Dick King-Smith, over een uitverkoren varkentje dat graag een herdershond zou zijn. Een absurde onderneming, orwelliaans van opzet en tegelijk licht verteerbaar.Morgen, Ned.3, 15.30-16.50u.

Informatief

Origins of us. Eerste deel van serie van drie programma’s over het ontstaan van de mens. In dit deel laat dr. Alice Roberts zien hoe het menselijk skelet overeenkomsten vertoont met dat van een fossiel van Sahelanthropus, de aapachtige die waarschijnlijk als eerste rechtop ging lopen. De evolutionaire stappen van Australopithecus via Homo erectus naar Homo sapiens komen aan bod. Gedemonstreerd wordt dat ons geraamte nog steeds sporen vertoont van de noodzaak van onze verre voorouders om op open vlaktes te overleven. Daarvoor moesten ze kunnen lopen en rennen. BBC 2, 22.00-23.00u.

Le procès Céline. In deze documentaire komen aanklagers en verdedigers aan het woord in een fictieve rechtszaak tegen het rabiaat antisemitische en in de Tweede Wereldoorlog met de bezetters collaborerende literaire reus dokter Louis Destouches, beter bekend als Louis-Ferdinand Céline. De schrijver verdedigt hier ook zichzelf, via archiefbeelden waarop hij, aan het eind van zijn leven, zijn keuzes probeerde te rechtvaardigen. De film behandelt chronologisch de opbloei van zijn schrijverschap en zijn parallel daaraan verlopende radicalisering naar uiterst rechts. Tijdens de oorlog bepleitte Céline strengere anti-Joodse wetten, kandideerde zichzelf voor de post van commissaris voor Joodse zaken (afgewezen ‘wegens gebrek aan discipline’) en gaf collega-medici aan als hij op hun baantje aasde.Arte, 22.00-22.55u.

Sous la main de l’autre. Documentaire over de trauma’s van slachtoffers van foltering en over de Association Appartenances, een organisatie van dokters, psychiaters en sociale werkers. De AA behandelt mensen die lichamelijk en geestelijk zijn gebroken door extreme mishandelingen.Canvas, 23.40-01.10u.

Amusement

Zonde van de zendtijd. Satirisch programma over de media van Henk Rijckaert en Bert Gabriels. Vanavond proberen ze de kloof tussen Vlamingen en Walen weg te werken: Waalse tv-kijkers moeten dringend kennismaken met Bekende Vlamingen en Vlaamse Wetstraatjournalisten moeten de Franstalige politici op een meer zuidelijke manier benaderen. Verder wordt antwoord gezocht op vragen als: hoe kan de VRT besparen op quizprijzen, hoe zou het journaal eruit zien als het een showprogramma was, en hoe kan je als artiest geld verdienen aan mensen die geen fan van je zijn.Canvas, 20.40-21.10u.

Hart tegen hard. Derde aflevering van Nederlandse dramaserie. Commissaris Trudy van Veen (Renée Fokker) heeft een groot probleem als een USB-stick met zeer gevoelige informatie uit haar huis is gestolen. Ze doet een beroep op haar vertrouweling, rechercheur Thomas de Zwaan (Dragan Bakema). Verder mag niemand van de politie of de pers van de diefstal weten. Maar Trudy komt er tot haar verbazing achter dat Thomas de diefstal van de stick heeft verklapt aan misdaadverslaggever Ava Berendsen (Elise Schaap). Net5, 21.25-22.25u.

Waar is De Mol? Reisprogramma waarin Johnny de Mol met een bekende Nederlander een reisje maakt. Vanavond gaat hij met Guus Meeuwis naar het zuiden van Duitsland om daar de Oktoberfeesten mee te maken.SBS6, 21.30-22.30u.