uitgelicht

Politici, begrafenisondernemers, tv-makers, spoormannen, journalisten, reclamemakers en verzekeringsagenten hebben voortaan één ding gemeen: na de nieuwe jaargang van Zonde van de zendtijd zal geen enkele Canvas-kijker hen nog ernstig nemen. Meer bepaald vanaf maandag 3 oktober om 20.40 u. Zonde van de zendtijd is inderdaad terug. En hoe! Na de bijzonder succesvolle tweede reeks van hun humorprogramma bouwden Bert Gabriëls en Henk Rijckaert een kleine rustpauze in, maar al snel borrelden nieuwe ideeën op en werden er plannen gesmeed voor een derde seizoen vol zondige zendtijd. © VRT - NyklyN

Film

The Negotiator (F. Gary Gray, 1998, VS). Samuel L. Jackson is heerlijk als onderhandelaar in gijzelingszaken, die er door corrupte collega’s ingeluisd wordt. Hij gijzelt dienders van Internal Affairs om de waarheid boven water te krijgen, in een overigens tamelijk clichématige politiefilm.Veronica, 20.30-23.15u.

Toys (Barry Levinson, 1992, VS). Ogenschijnlijk door Playmobil gesponsorde decors en geëxalteerde improvisaties van Robin Williams kenmerken de negende speelfilm van Barry Levinson: een rare variant op Dr. Strangelove. Speelgoedfabriek legt zich toe op mini-oorlogstuig dat in echte oorlogen ingezet kan worden.RTL8, 20.30-23.05u.

Lacombe Lucien (Louis Malle, 1973, Frankrijk/Italië/West-Duitsland). Bekende, destijds omstreden karakterstudie over een Franse collaborateur was vroege poging om de vermeende eenduidigheid van ‘goed’ en ‘fout’ te ondergraven. Een ideologisch onbeschreven blad (Pierre Blaise) wordt afgewezen door het verzet, treedt gekwetst in dienst van de Gestapo en komt in contact met joodse onderduikers. Ook met Aurore Clément. TV5, 23.50-02.05u.

Babe: The Gallant Pig (Chris Noonan, 1995, Australië). Fabel met echte, sprekende dieren, naar een kinderboek van Dick King-Smith, over een uitverkoren varkentje dat graag een herdershond zou zijn. Een absurde onderneming, Orwelliaans van opzet en tegelijk licht verteerbaar.Morgen, Ned.3, 15.30-16.50u.

Informatief

Origins of us. Eerste deel van serie van drie programma’s over het ontstaan van de mens. In dit deel laat dokter Alice Roberts zien hoe het menselijk skelet overeenkomsten vertoont met dat van een fossiel van Sahelanthropus, de aapachtige die waarschijnlijk als eerste rechtop ging lopen. De evolutionaire stappen van Australopithecus via Homo erectus naar Homo sapiens komen aan bod. Gedemonstreerd wordt hoe uit recent onderzoek blijkt dat ons karkas nog steeds sporen vertoont van de noodzaak van onze verre voorouders om op open vlaktes te leren overleven. BBC 2, 22.00-23.00u.

Le procès Céline. In deze documentaire komen aanklagers en verdedigers aan het woord in een fictieve rechtzaak tegen de rabiaat antisemitische en in de Tweede Wereldoorlog met de bezetters collaborerende schrijver Louis-Ferdinand Céline. Hij verdedigt hier ook zichzelf, via archiefbeelden waarop hij, aan het eind van zijn leven, zijn keuzes probeert te rechtvaardigen. De film behandelt chronologisch de opbloei van zijn schrijverschap en zijn gelijktijdige radicalisering. Tijdens de oorlog bepleitte Céline strengere anti-Joodse wetten, kandideerde zichzelf voor de post van commissaris voor Joodse Zaken (afgewezen ‘wegens gebrek aan discipline’) en gaf collega-medici aan omdat hij op hun baantjes aasde. Arte, 22.00-22.55u.

Sous la main de l’autre. Documentaire over de trauma’s van slachtoffers van foltering en over de Association Appartenances, een organisatie van dokters, psychiaters en sociale werkers. De AA behandelt mensen die lichamelijk en geestelijk zijn beschadigd door extreme mishandelingen. Canvas, 23.40-01.10u.

Amusement

Zonde van de zendtijd. Satirisch programma over de media van Henk Rijckaert en Bert Gabriels. Vanavond proberen ze de kloof tussen Vlamingen en Walen weg te werken: Waalse televisiekijkers moeten dringend kennismaken met Bekende Vlamingen en Vlaamse Wetstraatjournalisten moeten de Franstalige politici op een meer ‘zuiderse’ manier benaderen. Verder wordt antwoord gezocht op vragen als: hoe kan de VRT besparen op quizprijzen, hoe zou het journaal eruit zien als het een showprogramma was en hoe kan je als artiest geld verdienen aan mensen die geen fan van je zijn? Canvas, 20.40-21.10u.

Hart tegen hard. Derde aflevering van deze Nederlandse dramaserie. Commissaris Trudy van Veen (Renée Fokker) heeft een groot probleem als een usb-stick met zeer gevoelige informatie uit haar huis is gestolen. Ze doet een beroep op haar vertrouweling, rechercheur Thomas de Zwaan (Dragan Bakema). Verder mag niemand van de politie of de pers van de diefstal weten. Maar Trudy komt er tot haar verbazing achter dat Thomas de diefstal van de stick heeft verklapt aan misdaadverslaggever Ava Berendsen (Elise Schaap).Net5, 21.25-22.25u.

Waar is De Mol? Reisprogramma waarin Johnny de Mol met een bekende Nederlander een reisje maakt. Vanavond gaat hij met Guus Meeuwis naar het zuiden van Duitsland om daar de Oktoberfeesten mee te maken. SBS6, 21.30-22.30u.