Treffer ADO'er Chery na 9 seconden: geen record

Voetballer Tjaronn Chery van ADO Den Haag heeft gisteren tegen Roda JC bijna een record in de eredivisie geëvenaard. De ADO-aanvaller scoorde in het uitduel in Kerkrade al na negen seconden. Vorig seizoen maakte zijn ploeggenoot Wesley Verhoek na tien seconden een doelpunt voor ADO Den Haag.

Chery bleef in Kerkrade gisteren één seconde verwijderd van het 29 jaar oude record van Koos Waslander. Deze besnorde speler van onder meer Excelsior maakte in 1982 voor NAC het snelste doelpunt ooit in de eredivisie: na acht seconden tegen PEC Zwolle.

In tegenstelling tot Koos Waslander maakte Tjaronn Chery het doelpunt terwijl zijn ploeg niet mocht aftrappen. Hij profiteerde attent van dubbel balverlies van een Roda-speler.

Oud-Ajacied Johan Cruijff maakte ook het één na snelste doelpunt in de eredivisie, net als Chery terwijl zijn (Amsterdamse) ploeg niet mocht aftrappen. Op 21 november 1971 scoorde de voormalige nummer veertien na negen seconden in de competitiewedstrijd tegen Telstar.

Omdat het dat weekeinde flink had geregend, had perfectionist Cruijff bij de terreinknecht van stadion De Meer geïnformeerd waar de plassen op het veld lagen. Toen een speler van Telstar meteen na de aftrap op zijn doelman terugspeelde, wist Cruijff dat de bal in een plas zou smoren. Hij anticipeerde, rende naar de plas, pikte de bal op en passeerde Telstar-doelman Paul van der Meeren.