'Topman Pierre Gourgeon vertrekt bij Air France-KLM'

Pierre-Henri Gourgeon, de topman van Air France-KLM, moet opstappen. Dat melden verschillende internationale media.

Woordvoerders van het Frans-Nederlandse luchtvaartbedrijf willen niet ingaan op de berichten. Wel bevestigen ze dat de raad van commissarissen van het bedrijf vanmiddag bijeenkomt in Parijs voor een „buitengewone vergadering”.

Volgens Franse media is het belangrijkste agendapunt het vertrek van Gourgeon. De bestuursvoorzitter zou in conflict zijn geraakt met president-commissaris Jean-Cyril Spinetta over de opvolging binnen het bedrijf. Volgens Franse media is inmiddels besloten dat Alexandre de Juniac, een topambtenaar van het Franse minsterie van Financiën, de nieuwe baas wordt bij Air France. De Juniac is hiermee de belangrijkste kandidaat geworden om op termijn leiding te gaan geven aan het gehele Frans-Nederlandse bedrijf. Spinetta zou een andere kroonprins op het oog hebben gehad, maar zou hebben verloren van Gourgeon. Nu zou het Spinetta gelukt zijn Gourgeon ten val te brengen. Anonieme bronnen noemen de tegenvallende resultaten van het bedrijf als belangrijkste aanleiding voor zijn vertrek.

Gourgon (65) was in juli van dit jaar nog opnieuw benoemd als bestuursvoorzitter van Air France-KLM. President-commissaris Spinetta zal zijn positie voorlopig waarnemen, totdat er een opvolger is gevonden, aldus verschillende media.