Theo tikt, scoort en lacht maar echt blij is hij niet

Theo Janssen was de baas bij FC Twente, maar heeft bij Ajax een bijrol. Hij geeft geen passes over veertig meter, maar tikjes breed. Todat hij zaterdag tegen AZ de 2-2 scoort.

AMSTERDAM, Stadion Arena, 15-10-2011 Eredivisie Voetbal seizoen 2011 - 2012 Ajax - AZ 2-2. Theo Janssen haalt uit voor de gelijkmakende 2-2 . De fans op Noord juichen met hem mee.
AMSTERDAM, Stadion Arena, 15-10-2011 Eredivisie Voetbal seizoen 2011 - 2012 Ajax - AZ 2-2. Theo Janssen haalt uit voor de gelijkmakende 2-2 . De fans op Noord juichen met hem mee. Stanley Gontha

Zijn medespelers zien hem niet staan. Als hij zich aanbiedt, wordt de bal hoog over hem heen naar voren geschoten. Theo Janssen, vorig jaar de beste voetballer in de eredivisie, is bij Ajax soms niet meer dan figurant.

Als Janssen vrijloopt, naar de bal toekomt, spelen zijn teamgenoten de bal naar de speler achter hem. Hij maakt wel mooi ruimte, die Janssen, hoor je ze bijna denken. Na acht wedstrijden heeft de middenvelder dit seizoen twee doelpunten gemaakt. Vorig jaar, bij FC Twente, waren het er drie. En toen had Janssen ook nog twee assists verzorgd. Dit seizoen nog geen één.

In Enschede draaide het spel om Theo Janssen. Niemand anders dan hij kreeg bij het debuut van FC Twente in de Champions League het grote Internazionale op de knieën. Janssen was overal op het veld. Hij knalde een prachtige vrije trap binnen, maakte bijna nog een tweede goal en genoot van het provoceren van de vedetten Samuel Eto’o en Esteban Cambiasso. Theo Janssen, altijd voorzien van stoppelbaardje en armen vol tatoeages, was de baas van Enschede.

In Amsterdam heeft de baas een bijrol. Wie de hoofdrol heeft wordt zaterdagavond in de wedstrijd tegen AZ ook niet duidelijk. Janssen zelf sjokt in het eerste kwartier een beetje heen en weer. Tien meter naar voren, tien meter naar achter. In de buurt van de achterlijn komt hij alleen om corners te nemen. De voetballer die vorig jaar dieptepasses over veertig meter gaf, beperkt zich nu tot een tikje breed.

Linkshalf speelt hij deze wedstrijd, nadat hij in de eerste duels na zijn transfer naar Amsterdam als verdedigende middenvelder werd opgesteld. De jonge Deen Christian Eriksen staat vanavond vaker centraal op het middenveld, de plek die Janssen bij Twente had. Zelf zegt de dertigjarige speler dat hij blij is dat hij in het basiselftal staat. En dat hij voor zijn nieuwe club op een andere manier belangrijk is.

Maar de lokroep van de middenstip kan Janssen lang niet altijd weerstaan. Steeds vaker kruipt hij naar binnen. Als ook linksback Vurnon Anita in de 22ste minuut mee naar voren is gekomen, is wel de hele linkerflank verlaten. Roy Beerens van AZ grijpt z’n kans en maakt de 2-0. Aanvoerder Jan Vertonghen is boos op Janssen. Hij wijst verwijtend naar links. ‘Dat is toch jouw plek?’, lijkt hij te zeggen.

De aanhang pikt het angstige voetbal van Ajax niet meer. „Voetballen”, roepen de supporters. Maar als Janssen zich weer eens aanbiedt op het middenveld, wordt de bal opnieuw hoog over hem heen naar voren geschoten. Een paar minuten later rent hij samen met Eriksen naar de bal toe. De twee spelers lopen de ruimte voor elkaar dicht. Makkelijk verdedigen, voor AZ.

Dan krijgt Janssen de bal eindelijk in zijn voeten gespeeld. Zó wil hij het hebben. Hij draait weg bij Pontus Wernbloom, in een snelle beweging. En dan volgt een steekpass. Niet zomaar een. Over dertig meter, strak en precies op maat. AZ-verdediger Niklas Moisander probeert er nog met een sliding bij te komen, maar dat lukt natuurlijk niet. Derk Boerrigter is weg, maar schiet op de lat.

Tien minuten en wat heen en weer lopen later volgt een pass op Miralem Sulejmani. Een wreeftrap, diagonaal over het veld. De bal komt precies aan, heerlijk. En Janssen schiet in de tweede helft voor het eerst op doel. De bal rolt voorlangs, maar werd aangeraakt. Janssen loopt al naar de hoekvlag, maar scheidsrechter Kuipers geeft een doeltrap. Is die scheids blind ofzo?

Als Eyong Enoh niet veel later een overtreding maakt en van het veld wordt gestuurd, krijgt ook Janssen geel. Code 08, voor commentaar op de leiding, zal er op het wedstrijdformulier staan. Bij een vrije trap scandeert het publiek na een uur spelen zijn naam. „Theo, Theo, Theo”, galmt er door de Arena. In Enschede deden ze dat ook, voor een vrije trap. Maar nu neemt niet Theo, maar Christian Eriksen de bal. Mis.

Dan geeft de vierde official aan dat er gewisseld wordt. Gelukkig, het is Eriksen. Niet weer zo’n afgang als tegen Olympique Lyon, toen hij zelf naar de kant moest. Janssen, die na het wegsturen van Enoh al weer vaker in het midden was te zien, verhuist nu echt naar het centrum van het veld.

Twee minuten later krijgt Janssen de bal aangespeeld voor het strafschopgebied van AZ. Hij kijkt even, en schiet. Doelpunt: 2-2. Rechts in de hoek, keeper Esteban kan er niet bij. Het was zijn tweede schot op doel in tachtig minuten tijd.

Als laatste speler van Ajax komt Janssen na afloop van het veld. Hij loopt snel het trappetje naar de kleedkamers af en zwaait even met zijn linkerarm naar de supporters op de eerste rij, die speciaal op hem zijn blijven wachten. „Theo, Theo”, roepen ze weer. Theo lacht even, bijna schuw. Triomfantelijk is het zeker niet.