Al Shabaab dreigt met aanslagen na interventie Kenia

Militanten van de terreurorganisatie Al Shabaab zullen actief worden in Kenia als de regering in Nairobi zijn troepen in Somalië niet terugtrekt. In het land is Kenia een offensief gestart tegen de aan Al-Qaeda gelieerde beweging.

“Keniaanse troepen zijn al 100 kilometer Somalië ingetrokken en bij de bombardementen met vliegtuigen zijn vele bewoners gedood,” vertelde een woordvoerder van Al Shabaab aan verslaggevers van persbureau Reuters. “Als ze zich niet terugtrekken gaan wij naar Kenia.”

Volgens bewoners van de havenstad Kismayu zijn de militanten van Al Shabaab ook onderweg naar Afmadow om de oprukkende Keniaanse troepen tegen te houden.

Inval Kenia na ontvoering

Kenia beloofde afgelopen week achter Al-Shabaab aan te gaan nadat zij de twee Spanjaarden hadden ontvoerd. Het is de derde aanval op buitenlanders in een maand.

Gisteren hebben gevechtsvliegtuigen aanvallen uitgevoerd in het zuiden van het land, een gebied dat in handen is van Al-Shabaab. Het is echter onduidelijk of dat Keniaanse vliegtuigen waren. Het Amerikaanse leger bestrijdt Al-Shabaab al jaren met luchtaanvallen door onbemande vliegtuigjes.

Kenia intervenieerde nooit eerder zo direct en massaal in Somalië

Onze correspondent Koert Lindijer schrijft vandaag in NRC Handelsblad dat Kenia nooit eerder zo direct en massaal geïntervenieerd heeft in buurland Somalië.

Lindijer:

“Terwijl het leger van Ethiopië in de afgelopen twintig jaar enkele keren met grote overmacht het land binnentrok, gaf Kenia volmacht aan handlangers in Somalië om zijn belangen te behartigen. Kenia’s interventie kan tot verdere internationalisering van het Somalische conflict leiden en tot terroristische wraakacties in Kenia.”

Volgens Lindijer zal Al-Shabaab met terroristische aanslagen proberen terug te slaan:

“Een conventioneel leger neemt het op tegen een flexibele guerrillabeweging. Geconfronteerd met een overmacht zullen de Al-Shabaab strijders zich vermoedelijk terugtrekken om later met terroristische aanslagen terug te slaan. Al-Shabaab trok zich in augustus ook terug uit de Somalische hoofdstad en sloeg eerder deze maand terug met een bomaanslag in Mogadishu waarbij honderd burgerslachtoffers vielen.”

Terreurorganisatie Al Shabaab opereert vanuit Somalië en heeft in een deel van dat land de controle in handen. Het heeft in de veroverde gebieden strikt-islamitische leefregels doorgevoerd en wordt door onder meer de Verenigde Staten verdacht van banden met Al-Qaeda. De beweging pleegt regelmatig aanslagen in Somalië.

    • Lex Boon