Solliciteren voor Raad van State tot 10 november

De advertentie voor de opvolger van Herman Tjeenk Willink als vicepresident van de Raad van State is vanmorgen gepubliceerd in de Staatscourant. Sollicitatiebrieven, gericht aan Hare Majesteit de Koningin, moeten voor 10 november binnen zijn bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Minister Opstelten (VVD) heeft de benoemingsprocedure overgenomen van minister Donner (Binnenlandse Zaken), omdat Donner kandidaat is voor de opvolging van Tjeenk Willink. Het kabinet zei vrijdag dat voor Opstelten (67) is gekozen omdat hij als enige bewindspersoon te oud is om voor de functie in aanmerking te komen. Diverse partijen in de Tweede Kamer vinden Donner ongeschikt. PvdA-leider Cohen hoopt dat het kabinet „rekening wil houden met deze belangrijke minderheid”. Pechtold (D66) kenschetste de procedure als „vlek op vlek”.