Sarkozy treft zo Hollande tegenover zich

François Hollande wordt de presidentskandidaat van de Parti Socialiste.

Het experiment met de voorverkiezingen leverde de partij veel media-aandacht op.

François Hollande (57) wordt na de gisteren gehouden voorverkiezingen volgend jaar de kandidaat van de Parti Socialiste bij de Franse presidentsverkiezingen. Met meer dan de helft van de 3 miljoen uitgebrachte stemmen geteld heeft Hollande bijna 56,5 procent van de stemmen, tegenover 43,5 procent voor zijn rivale Martine Aubry (61).

Aubry erkende gisteravond al de overwinning van Hollande. Ze benadrukte dat het succes van de voorverkiezingen een groot democratisch feest was voor alle aanhangers van de PS. Ze feliciteerde Hollande met zijn ruime zege en gaat vanaf vandaag weer aan de slag als partijleider van de Franse socialisten.

Hollande profileerde zich tijdens de campagne als de man die alle linkse krachten aan zich kan binden om in april en mei volgend jaar de rechtse president Nicolas Sarkozy te verslaan. Hollande, die in een peiling eind vorig jaar amper 3 procent scoorde, werd de grote favoriet na de misstap van de gedoodverfde favoriet Dominique Strauss-Kahn in New York.

De kandidaat van de PS wil zich ten opzichte van Sarkozy profileren als een ‘normale’ president, zo bleek de afgelopen weken tijdens zijn speeches. Een president die Fransen verenigt en een sociaal beleid voor iedereen wil voeren, tegenover de harde Sarkozy die er volgens de PS alleen op uit zou zijn om zijn rijke vrienden te verdedigen. Aubry baarde opzien door in de campagne tegen Hollande te zeggen dat een ‘slap’ links niet het goede antwoord is op dat harde rechts. Hollande antwoordde dat hij geen hard links wil als alternatief voor rechts, maar wel een krachtig, solidair links.

Het was voor het eerst dat een Franse partij zijn kandidaat voor de presidentsverkiezingen koos via een ‘open’ voorverkiezing. Niet alleen leden van de Parti Socialiste, maar alle Franse stemgerechtigden die bereid waren een charter ter ondersteuning van de linkse waarden te ondertekenen en 1 euro organisatiekosten te betalen mochten deelnemen.

Hollande had vorige week zondag al de eerste stemronde gewonnen, toen kreeg hij 39 procent van de 2,7 miljoen linkse kiezers achter zich. Aubry kwam toen als tweede naar voren met iets meer dan 30 procent van de stemmen. Hollande kreeg al heel snel de steun van drie van de vier verliezers, onder wie zijn ex-partner Ségolène Royal. Maar de man die als derde naar voren kwam in de eerste ronde, Arnaud Montebourg, aarzelde erg lang om een kant te kiezen.

Montebourg was de meest linkse van de zes kandidaten uit de eerste ronde. Met een discours tegen mondialisering en een hardere aanpak van financiële instellingen raakt hij een gevoelige snaar bij de aanhangers van de linkervleugel van de PS. Montebourg schreef een brief aan Hollande en Aubry met vragen over zijn thema’s: naast het inperken van mondialisering ook de aanpak van corruptie. Na de antwoorden liet hij weten dat hij persoonlijk voor Hollande zou kiezen, maar dat mocht niet geïnterpreteerd worden als een stemadvies.

Hollande en Aubry waren afgelopen woensdag nog in debat gegaan op de openbare zender France2, een erg technisch debat waarbij nogmaals duidelijk bleek dat de verschillen tussen beidne niet zozeer over de inhoud gaan maar over stijl.

Na het debat werd de toon tussen de twee wel weer feller. Aubry verweet Hollande de kandidaat van ‘het systeem’ te zijn en plaatste vraagtekens achter zijn capaciteiten om de Fransen te verenigen, terwijl het hem in tien jaar niet eens was gelukt om de socialistische partij te verenigen. Hollande verweet Aubry daarop de taal van het rechts-nationalistische Front National over te nemen, en dat ze de rechtse tegenstanders in de kaart zou spelen met haar al te felle kritiek. Het rechtse UMP van president Sarkozy zou haar kritiek volgend jaar kunnen overnemen. Maar al met al bleven de ‘aanvallen’ over en weer erg beschaafd en mag de PS het experiment met de voorverkiezingen en de debatten tussen de verschillende kandidaten geslaagd noemen. De partij kreeg veel media-aandacht en bracht twee zondagen na elkaar miljoenen aanhangers op de been.

    • Dirk Vandenberghe